sreda, 29. jul 2015.  08:05h
Pročitano 1591 puta

PSCPD na festivalu u Istanbulu

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo učestovaće na Festivalu evroazijske muzike u Istanbulu, u Turskoj, od 29. jula do 3. avgusta.

Hor će prvi put igrati i pevati istovremeno Hor će prvi put igrati i pevati istovremeno PSCPD

Reč je XVI "Istanbul Eurasia Culture Festival-u" u Istanbulu u Turskoj na kojem učestvuju ansambli iz različitih delova Evrope i Azije i samo jedan hor. Ove godine poziv da učestvuje na ovom festivalu dobilo je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo.

S obzirom da je to pozivni festival, mr Vera Carina, dirigent hora, kaže da je poziv stigao u martu a rezultat je dosadašnjih uspeha našeg hora.

Imali smo velikih uspeha prošle godine, ne samo na duhovnom festivalu “Horovi među freskama”, već i na Niškom festivalu na kojem smo dobili prvu nagradu i bili apsolutni pobednici. Niški festival se smatra jednim od najjačih u ovom delu Evrope, kaže Carina.

Festival je promenadni, na kojem učestvuju ansambli iz Evrope i Azije i predstavljaju svoju narodnu kulturu. Folklorni je, odnosno na njemu se predstavlja narodna muzika, igra se i svake godine organizatori pozovu jedan hor da učestvuje.

Predstavićemo čistu srpsku muziku. Ono što je neobično za naš nastup u Istanbulu je da ćemo imati instrumentalnu pratnju. Tu će biti tarabuke, daire, gitare, violine, flaute. Uključiće se svi oni koji u horu nešto sviraju. Netipično je i to što će ceo hor da igra tokom nastupa. Ko je ikada pevao u horu zna koliko je teško pomeriti jednog horistu levo ili desno i za jedan metar i za jedan korak, a ovog puta ceo ansambl će igrati svih 8 do 10 minuta koliko će trajati naš nastup svake večeri i pevaće paralelno sa tim, objašnila je Vera Carina.

KUD „Stanko Paunović“ iz Pančeva ustupio je horu kostime u kojima će pevači imati promenade u različitim delovima Istanbula i svako veče će otvarati koncertni deo.

U programu festivala, osim Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, učestvovaće i deset ansambala iz različitih zemalja Evrope i Azije.

Celo putovanje, odnosno troškove putovanja, smeštaja i hrane, snose sami pevači, jer je izostala podrška Grada Pančeva i drugih institucija, zaključila je mr Vera Carina.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Komentari  

+1 #1 Sneža 29-07-2015 12:03
Srećno, dragi Pančevci!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00