utorak, 7. novembar 2017.  08:33h
Pročitano 2493 puta

Impresije iz ateljea Pala Dečova

Izložba radova Pala Dečova (1951 – 2016), koju je selektovao Dimitrije Jovanov, otvorena je u ponedeljak, 6. novembra u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo.

O radu Pala Dečova i druženju s njim govorili su slikar Milan Jakšić i glumac Miroslav Žužić O radu Pala Dečova i druženju s njim govorili su slikar Milan Jakšić i glumac Miroslav Žužić M.M.

Postavku čini osamnaest dela, koji su, na neki način, reprezenti poznog stvaralaštva Pala Dečova.

Dimitrije Jovanov kaže da je ovo obeležavanje četrdeset godina od njegovog prvog izlaganja, kad se predstavio na kolektivnoj izložbi na prvom Južnobanatskom likovnom salonu u Opovu 1977. godine.

O radu Pala Dečova i druženju s njim govorili su slikar Milan Jakšić i glumac Miroslav Žužić.

Bio je posvećen umetnosti, radu i učenju umetničkog zanata. Njegova glavna tema u razgovorima je uvek bila umetnost, crtež, slika, tehnika, skoro da drugih tema nije ni imao. Njegova slika već na samom početku sedamdesetih godina postaje nova formalno i suštinski, pokreće pitanja ekologije, čime se pridružuje malobrojnim umetnicima iz Evrope koji su započeli postmodernu, priča Jakšić i dodaje da ćemo se Pala Dečova sećati kao jednog od umetnika koji su obeležili proteklih pet decenija u savremenoj likovnoj umetnosti.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00