ponedeljak, 16. oktobar 2017.  14:26h
Pročitano 2008 puta

Pančevo na Sajmu knjiga u Beogradu

Uoči 62. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga, koji će početi u nedelju, 22. oktobra, predstavnici pančevačkih kulturnih institucija predstavili su svoja nova izdanja, podsetili nas na neka vredna starija, ali i najavili planove za narednu godinu.

Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin” predstaviće drugu knjigu o slavnom naučniku „Naučnik, pofesor, izumitelj i rodoljub Mihajlo Idvorski Pupin” Dragoljuba Martinovića i Dragoljuba Cucića koju je priredio Dom kulture „Mihajlo Pupin“ iz Idvora, kao i zbornik autora „Prilozi istoriji grada Pančeva” Regionalnog centra za talente u kojem su tekstovi o Olgi Smederevac, Urošu Prediću, Mihovilu Mihaljeviću, Đorđu Vajfertu, dr Svetislavu Kasapinoviću, Mihajlu Pupinu i crkvi Svete Ane.

Edicija „Najbolja” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva predstaviće se sa tri nove zbirke pesama „Dobar čovek sanja dobre ljude” Milke Popović, „Drevna oblina” Dejana Bosnića i „Sidro” Branislava Živanovića.

Dom omladine Pančevo izložiće zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi” i omladinski informator „Draft”.

Gradska biblioteka predstaviće knjigu „Biblioteka kroz vreme: prilozi opštoj istoriji biblioteka do 16 veka” prof. dr Gordane Stokić Simončić.

NIU „Libertatea” već dugo izlaže na štandu „Vojvodina više od knjige” koji organizuje pokrajinski Sekretarijat za kulturu i za nacionalne manjine. Predstaviće 17 naslova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije i nekoliko primeraka časopisa „Lumina”, a ove godine prvi put izlažu i na štandu Grada Pančeva.

Od 1988. godine Narodni muzej Pančevo izdaje svoj stručni časopis „Glasnik” koji je od šestog broja postao „Glasnik muzeja Banata”. U njemu se predstavljaju nova otkrića iz oblasti kojim se muzej bavi i kojim se bave neke srodne discippline i institucije, objavljuju nova istraživanja, rezultati koji se tiču regiona Južnog Banata i izložbene i druge aktivnosti koje su muzeji imali u toku prethodne godine.

Evroregionalni centar za razvoj društva u multietničkim sredinama „In medias res” iz Pančeva poslednjih godina nema novih izdanja, a od osnivanja izdavačke delatnosti izdali su dvadesetak knjiga i tematskih časopisa. Centar se bavi promocijom multikulturalnosti, kao jedne od bitnijih karakteristika ovog podneblja. U pripremi je nekoliko naslova.

Zavod za zaštitu spomenika, u saradnji s Gradskom bibliotekom, pripremio je monografiju za Banatski Brestovac, a u planu za sledeću godinu, s obzirom da će Zavod tad proslavljati 25 godina od osnivanja, mu je da izda monografiju o kulturnom nasleđu Južnog Banata, kao i prošireno izdanje publikacije „Kuće i ljudi” Nikole Vlajiće, gde bi on postojeću dopunio s još 15 ličnosti.

Dom kulture „25. maj” iz Dolova predstaviće dve knjige – „Mala Gornja crkva u Dolovu” iz 2014. i „Velika crkva ili Crkva u centru” iz 2015, rađene u saradnji sa sveštenicima ovih crkvi.

Sajam knjiga u Beogradu biće otvoren do 29. oktobra.

PROGRAM PROMOCIJA NA ŠTANDU PANČEVA

Četvrtak, 26.10.
SALA „VASKO POPA“
11.00-11.50 REGIONALNI CENTAR ZA TALENTE „MIHAJLO PUPIN“, PANČEVO
Dragoljub Martinović, Dragoljub Cucić
„Naučnik, pofesor, izumitelj i rodoljub Mihajlo Idvorski Pupin“.
Učestvuju: dr Dragoljub Martinović i dr Dragoljub Cucić

SALA „IVO ANDRIĆ“
17.00-17.50 UDRUŽENjE KNjIŽEVNIKA I KNjIŽEVNIH PREVODILACA PANČEVA
Edicija „Najbolja“ 2017:
Milka Popović „Dobar čovek sanja dobre ljude“,
Dejan Bosnić „Drevna oblina“ i
Branislav Živanović „Sidro“.
Učestvuju autori: Milka Popović, Dejan Bosnić i Branislav Živanović, kao i urednici: Vasa Pavković, Jasmina Topić i Jasna Milićev, Martinez Ernandez

PROGRAMI NA ŠTANDOVIMA IZLAGAČA

18.00-20.00 DOM OMLADINE PANČEVO
Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi” i omladinski informator „Draft”
Učestvuju: Slobodan Dodić, Nemanja Blagojević i urednici i autori „Rukopisa” i „Drafta”

Petak, 27.10.

SALA „IVO ANDRIĆ“
11.00-11.50 GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO
„Biblioteka kroz vreme: prilozi opštoj istoriji biblioteka do 16 veka“, prof. dr Gordana Stokić Simončić
Učestvuju: prof. dr Desanka Stamatović, dr Branka Dragosavac i prof. dr Gordana Stokić Simončić

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00