nedelja, 24. septembar 2017.  08:11h
Pročitano 1594 puta

Završen festival „Etno.com”

World music festival „Etno.com” održan je u petak i subotu, 22. i 23. septembra u dvorani Kulturnog centra.

Ove godine manifestaciju je otvorio nastup „Pjevačke družine” Svetlane Spajić, a sa njima je nastupila i Olga Krasojević Ove godine manifestaciju je otvorio nastup „Pjevačke družine” Svetlane Spajić, a sa njima je nastupila i Olga Krasojević A.Stojković

Za dva dana naši sugrađani su imali priliku da odslušaju četiri koncerta eminentnih sastava koji neguju etno zvuk.

Umetnički direktor festivala, Filip Krumes, kaže da bi voleo da u nekom momentu ova manifestacija bude od regionalnog značaja. Za petnaest godina, koliko „Etno.com” postoji, na pančevačkoj sceni u okviru festivala nastupali su muzičari iz skoro dvadeset zemalja (iz Indije, Senegala, Maroka, Mađarske...), sa nekoliko kontinenata i predstavili se s mnoštvom različitih stilova i pristupa muzici.

Uvek sam se vodio idejom, kada koncipiram program, da je jako važno da vidimo šta je to bitno prvenstveno kod nas i šta se dešava na našoj vorld music sceni, pa onda da i šta je to zanimljivo sa strane, objašnjava Krumes.

Ove godine manifestaciju je otvorio nastup „Pjevačke družine” Svetlane Spajić, a sa njima je nastupila i Olga Krasojević. Svetlana Spajić je više od dve decenije posvećena negovanju i očuvanju srpske tradicije. Sarađivala je sa svetski poznatim muzičarima i umetnicima, a muzika koju izvodi s „Družinom” proputovala je svet. Poznanstvo s Marinom Abramović dovelo ju je do saradnje sa svetski poznatim rediteljem Robertom Vilsonom u predstavi „Život i smrt Marine Abramović”, u kojoj je bila izvođač i autor muzike.

To su prirodna sazvučja, mikro intervali, to je nešto pohranjeno duboko u sve nas i takva pesma mora da pokrene ljude. Ljudi svuda žele ono izvorno. Snaga ove pesme je upravo u toj povezanosti sa tradicionalnim pevačima. Kao što vidite, i nastupamo zajedno. Ako čovek nešto radi sam, od toga nema vajde. Ako ne vidite prošlost, ako nemate kontakt s prošlošću, ne vidite ni budućnost, niti možete doneti nešto novo i originalno, objašnjava ona.

Poznati muzičari na domaćoj i svetskoj džez i world music sceni okupili su se u sastavu „My people” s ciljem da iskažu svoju kreativnost. Naši sugrađani imali su priliku da ih slušaju u petak, 22. septembra.

Naša muzika je spoj raznih pravaca. Ona predstavlja tragove koje je neko naše dugogodišnje iskustvo bavljenjem raznim muzičkim stilovima ostavilo u nama, kao i reakciju na svu onu muziku koju smo ikada svirali, slušali, koja nas ustvari inspiriše, pokreće, uzbuđuje... Bavimo se Balkanom i Bliskim istokom, Severnom Afrikom..., objašnjava perkusionista i frontmen grupe Goran Milošević.

U subotu, 23. septembra, koncerte su održali „Tamburaški orkestar Pančeva” i bend „Ljubojna” iz Makedonije.

„Tamburaški orkestar Pančeva” je 2014. godine okupio profesor Mihajlo Jović, sa ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. Pesme istaknutih srpskih pesnika snimili su na CD-u „Srpski pesnici romantičari u starogradskoj muzici”.

 

0 ljubojna u pancevu

 

Bend „Ljubojna” na autentičan način prenosi impuls makedonskog muzičkog nasleđa.

To je ideja koja je napravila super ’zvuk’ od zaboravljene muzike i postala jezgro oko koga gravitiraju mnogi muzičari, a iz koje mlađa publika crpi svoju inspiraciju, navodi se u saopštenju.

Komponovali su muziku za mnoge pozorišne, baletske i plesne predstave i filmske projekte, nastupali su širom sveta, a do sada su izdali devet albuma.

Festival su finansijski podržali Grad Pančevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00