utorak, 29. avgust 2017.  16:34h
Pročitano 1800 puta

Četvrto izdanje PAFF-a od 6. do 10. septembra

Pančevo Film Festival - PAFF - je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se četvrto izdanje održati od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu.

Na konferenciji za novinare predstavljen je program ovogodišnjeg 4. PAFF-a Na konferenciji za novinare predstavljen je program ovogodišnjeg 4. PAFF-a Pančevo.MOJKraj.rs

Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva, i uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela, Ambasade Portugala i Italijanskog kulturnog centra. 

Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festivala je besplatan.

Na konferenciji za novinare o festivalskom programu i selekcijama govorili su Ognjen Glavonić, direktor i selektor festivala i Stefan Ivančić, umetnički direktor i selektor festivala.

Festival obuhvata sedam filmskih programskih celina i brojne prateće programe: radionice (Mali Film), master klasove portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI”) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera, izložbu stripova produkcije Fijuk, koncerte (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke).

Manifestacija će početi svečanim otvaranjem u sredu, 6. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u pijat'', koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta. Festival će zatvoriti domaći film "Rekvijem za gospođu J" u režiji Bojana Vuletića. 

Filmski program podeljen je na takmičarski (selekcije „Svetionici„ i „Rani radovi”) i revijalne, autorske i tematske segmente (selekcije „Pafforama”, „Ponoćna jeza”, „Svetla budućnost”, selekcija filmskog kritičara Nila Janga “Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema”, i Retrospektiva filmova Nikolausa Gejrhaltera.

U okviru glavne PAFF selekcije - Svetionici, za nagradu Svetionik takmičiće se osam dugometražnih filmova.

 

IMG 20170829 121922

 

Rani radovi, takmičarski program kratkih filmova, sastavljen je od 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić. Oni će kroz razgovore o raznim filmskim disciplinama doneti odluke o nagradi za najbolji film ove selekcije – nagrada Dimnjak, ali i o nagradama za najbolju režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu.

Selekcija filmskog kritičara Nila Janga Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema, prikazaće 17 filmova.

Revijalna i autorska selekcija Svetla budućnost predstaviće Mikija Polonskog, mladog izraelskog autora, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji kratki film PAFF-a „Deset blokova dalje”. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će biti prikazano šest njegovih filmova.

Ponoćna jeza je poseban tematski program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava svake festivalske večeri u ponoć u dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo. Na programu se nazaze četiri nova, zanimljiva naslova horor žanra. 

Festivalska selekcija Pafforama namenjena je najširoj bioskopskoj publici i sastoji se od pet filmskih ostvarenja. Reč je preseku festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone. 

 

IMG 20170829 121513

 

Više o Pančevo Film Festivalu:

Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije - na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00