utorak, 22. avgust 2017.  14:43h
Pročitano 2964 puta

Program Freedom Art Festivala od 23. do 27. avgusta (VIDEO)

Centralni program „FreeDom Art Festivala 2017” održavaće se od 23. do 27. avgusta u Pančevu.

Sastav „Ničim izazvan” su 2011. formirali Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal) Sastav „Ničim izazvan” su 2011. formirali Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal) Promo

Učesnici programa su iz Srbije, Italije, Portugalije, Nemačke i Izraela.

Manifestaciju će otvoriti Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu, a prisutnima će se obratiti i Marija Jević, direktorka Doma omladine, u četvrtak, 24. avgusta, u 19 sati, u galeriji Doma omladine Pančevo, na otvaranju izložbe „Linije i oblik: počeci” Milice Krstić, Jelene Stojanović i Ivane Nedeljković. „FreeDom Art Festival” je podržao Grad Pančevo.

Bezuslovna sloboda ne postoji, iako se njoj oduvek težilo. Različite ljudske slobode i prava garantuju, ali i ograničavaju, ustav i zakoni, kultura, običaji, vreme, okolnosti i uslovi u kojima živimo…

Ovogodišnji „FreeDom Art” festival zagovara slobodu umetničkog stvaranja i izražavanja, koja zauzima značajno mesto u korpusu ljudskih sloboda, za koju se umetnik mora (iz)boriti uprkos onima koji je ograničavaju, ali i samom sebi, jer ponekad je autocenzura najveći tamničar slobode stvaralaštva.

Program:

23. avgust // sreda
15 sati, plato ispred Narodnog muzeja Pančevo: matine žurka.

Grupa mladih entuzijasta napraviće predfestivalski matine na platou ispred Narodnog muzeja. Ideja je da kroz celodnevni muzički program promovišemo naredne dane festivala i zabavimo ljude različitim tipovima muzike.
Učesnici programa su Vuk Milinković (RnB), Aleksa Parović (rap), Marko Abramović (funky), Nikola Vuković (tech house), Kristijan Stanković (techno) i Branislav Vukosavljević a.k.a. Enki (techno).

24. avgust // četvrtak
20 sati, galerija Doma omladine Pančevo: svečano otvaranje festivala i otvaranje izložbe „Linije i oblik: počeci” Milice Krstić, Jelene Stojanović i Ivane Nedeljković.

Na ovogodišnjoj izložbi „FreeDom Art” festival publici će predstaviti tri devojke koje svoje znanje stiču i šire pod krovom Doma omladine Pančevo. Milica Krstić, Jelena Stojanović i Ivana Nedeljković stvaraju svoj umetnički svet, a na ovogodišnjem izdanju imaćemo priliku da se upoznamo s onim što ove tri mlade autorke imaju da saopšte. Crtež, fotografija i skulptura su različiti mediji, a ono što spaja ove mlade žene jeste Dom omladine Pančevo.

Jelena i Milica su polaznice Škole crtanja, a Ivana „izoštrava” svoj fokus pod okriljem Foto-kluba Doma omladine i časopisa „Draft”.

 

Marina Orsag promo photo

 

21 sat, Plato Milana Mladenovića: veče stand up komedije, nastupa Marina Orsag.

Marina Orsag je najpoznatija hrvatska, ujedno i prva u svojoj zemlji, stand up komičarka. Do sada je imala više od 2.000 nastupa u Hrvatskoj, celom regionu, Londonu, Budimpešti, Amsterdamu, Barseloni... Učestvovala je na svim regionalnim festivalima stand up komedije, a u Skoplju je 2014. nagrađena kao najbolja komičarka regiona.
Osnovala je klub komedije „Studio smijeha” u Zagrebu. Nastupa i samostalno, i s kolegama („Kaj, bre” o srpsko-hrvatskim odnosima, „Laught Out Proud” o predrasudama prema LGBT populaciji i humoru kao sredstvu za rušenje homofobije, „Femme Frontal” o tri različita ženska karaktera iz Hrvatske, Srbije i BiH…).

22.30, Plato Milana Mladenovića: „Stand Up Jazz Routine” Jelene Jovović i Aleksandra Grujića.

Jelena Jovović i Aleksandar Grujić su dugogodišnji saradnici i veterani domaće muzičke jazz scene.
„Stand Up Jazz Routine” je posebno osmišljen za ovu priliku kao prirodan nastavak večeri stand up komedije u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo. Sastojci će biti jazz, pop i latino, a poneki tajni dodatak će, kao u dobrom letnjem koktelu, sa sigurnošću osvežiti pančevačku publiku u ovim vrelim noćima.

25. avgust // petak
20 sati
, dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo: projekcija dokumentarnog filma „Ne opiri se” (SAD).
Dokumentarni film: „Ne opiri se”, Craig Atkinson, SAD, 2016, 72"

Tema dokumentarnog filma „Ne opiri se” je „opravdano nasilje”, odnosno policijska brutalnost, koja sve drastičnije ugrožava osnovne slobode i prava u SAD. Projekcija ovog filma deo je programa „BelDocs Eho”.

21.30, Plato Milana Mladenovića: koncert grupe „Amy’s House”.

„Amy’s House” je tribjut bend velikoj jazz/soul pevačici Amy Winehouse, nastao u Beogradu krajem 2015. godine. Ovaj sedmočlani sastav čine vrhunski muzičari, koji iza sebe imaju veliki broj scenskih nastupa i studijskih sati. Članovi benda žele da podsete slušaoce i obožavaoce na čaroliju koju je stvarala jedna od najnagrađivanijih i najpriznatijih pevačica i autorki novog doba.

26. avgust // subota
20 sati, dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo: projekcija dokumentarnog filma „Bomba” (SAD).
Dokumentarni film: „Bomba”, Kevin Ford, Smriti Keshari, Eric Schlosser, SAD, 61"

Dokumentarni film „Bomba” upoznaje nas s vremenom kada se naivno verovalo da radijacija može da se ukloni deterdžentom. Ovo kinematografsko ostvarenje je svojevrstan apel da ne odustanemo od sna o svetu bez nuklearnog oružja. Projekcija ovog filma deo je programa „BelDocs Eho”.

21.30, Plato Milana Mladenovića: završni nastup trećeg segmenta Međunarodnog omladinskog projekta „Music for Human Rights”, nastup učesnika „Hip-hop radionice” Doma omladine Pančevo, koncert grupa „Ti”, „Lira Vega” i „Ničim izazvan”.

Završni nastup trećeg segmenta Međunarodnog omladinskog projekta „Music for Human Rights”, u kome učesnici iz Srbije (UG „Narandžasti”, Pančevo), Nemačke („Roter Baum”, Berlin), Italije („Comala”, Torino), Portugalije („Farra Fanfarra”, Lisabon) i Izraela („The Israel Goldstein Youth Village of HaNoar HaTzioni”, Jerusalim) zajednički istražuju, muziciraju i stvaraju originalne kompozicije na temu slobode, aktivizma i aktuelnih društvenih dešavanja.

Ti

Psihodelični pop duo „Ti” čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski, koji su rodom iz Makedonije. Upoznali su se u Beogradu, a grupu su osnovali 2012. godine. Trajče Nikolovski svira elektronski bubanj, Ilija Duni gitaru i bas sintisajzer, a obojica pevaju. Do sada su objavili albume „Vidimo se!” i „Život u dvoje”.

Lira Vega

„Lira Vega” je rok bend koji postoji od kraja 20. veka, kada im je postava bila četvoročlana, ali je vremenom evoluirala u duet (Zoja Borovčanin i Vladimir Đorđević). Treći studijski album „Duhovi” izdali su 2015. godine. Bend iza sebe ima skoro dvodecenijsko iskustvo i „uprkos nevelikom broju izdanja, predstavlja trajnu vrednost domaće alternativne scene”. Dvojac na sceni izvodi pesme s aktuelnog, kao i najveće hitove s prethodna dva albuma u novim aranžmanima, s elektronskom matricom.

Ničim izazvan

Sastav „Ničim izazvan” su 2011. formirali Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal). 
Zahvaljujući glasovima slušalaca, pesma „O tebi” je krajem 2012. proglašena za domaći hit godine na Radiju „B92”, a sredinom aprila ove godine objavili su svoj prvi studijski album pod istoimenim nazivom. Na albumu su se našli svi dotle objavljeni singlovi uz četiri potpuno nove pesme.

Ponoć, dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo: after party.

27. avgust // nedelja
21 sat, Plato Milana Mladenovića: „NaranDŽemovanje – Freedom Edition”.

Mladi pančevački muzičari, učesnici Međunarodnog omladinskog projekta „Music for Human Rights” i UG „Narandžasti”, u saradnji s Domom omladine Pančevo, od septembra 2016. godine organizuju jednom mesečno jam session druženja želeći da svojim sugrađanima prenesu deo pozitivne i kreativne atmosfere s rada na projektu. Treća faza projekta je u toku, pa će se ovog puta u „NaranDŽemovanje”, pored domaćih muzičara, uključiti i svi iz inostranih partnerskih organizacija. Imaćete priliku da uživate u muzici i druženju s mladima iz Nemačke, Italije, Španije, Izraela, Rusije, Portugalije, Norveške i Srbije.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00