sreda, 2. avgust 2017.  19:30h
Pročitano 3600 puta

Razgovor s Beti Đorđević pred koncert: Moj glas je dar od Boga (VIDEO)

Vrhunska džez i soul pevačica Blagica Beti Đorđević poznata je po pesmama „Počnimo ljubav iz početka”, „Neću kraj”, „Želim te”, „Hvala ti za ruže”...

Vrhunska džez i soul pevačica Blagica Beti Đorđević poznata je po pesmama „Počnimo ljubav iz početka”, „Neću kraj”, „Želim te”, „Hvala ti za ruže”... Vrhunska džez i soul pevačica Blagica Beti Đorđević poznata je po pesmama „Počnimo ljubav iz početka”, „Neću kraj”, „Želim te”, „Hvala ti za ruže”...

Bila je veoma popularna sedamdesetih godina prošlog veka u tadašnjoj Jugoslaviji. I danas je jedan od najboljih džez vokala na ovim prostorima. U Domu omladine Pančevo nastupiće u petak, 4. avgusta, s početkom od 21.30, uz pratnju „Beogradskog džez tria”.

„Počnimo ljubav iz početka” je veliki hit više od četiri decenije. Otpevala ga je Blagica-Beti Đorđević na „Beogradskom proleću” 1976. godine, a pesma je nastala kao rezultat saradnje sa Aleksandrom Koraćem, koji je napisao tekst i muziku. Pevačica kaže da se ta pesma jednostavno dogodila i uz širok osmeh dodaje:

Nije postala popularna na „prvu loptu”. Otpevala sam je na festivalu i ništa se nije dogodilo. „Ljubav” je kasnije sama sebi prokrčila put, „isplivala” i od nedavno je ponovo veoma popularna... Naime, na kompilacijama i na CD-ovima našlo se i nekoliko dobrih hitova među kojima je i ta numera. Slušali su je po kafićima, pa su se ljudi pitali ko to tako peva... Priznanja u umetnosti često dolaze post festum...

Uskoro singl s Rambom Amadeusom

Beti nam je otkrila da će se uskoro pojaviti singl „Nema te“ u saradnji s Rambom Amadeusom. Pesma je u fanki-džez maniru. Matrica je gotova, uskoro počinje snimanje vokala, a čitav posao bi trebalo da bude gotov tokom avgusta. U planu je i snimanje spota.

Muzički je obrazovana – svira klavir i violončelo, a pevačku karijeru je započela posle udaje za gitaristu i pevača Slobodana Boba Đorđevića, koji je nastupao u klubovima u zapadnoj Nemačkoj. Tamo je Blagica „postala” Beti – stranci su lakše izgovarali.

Zapravo sam počela da pevam u tamošnjim američkim klubovima, i tada je bila aktuelna i popularna soul muzika. Ona je prijala mom uhu. Doduše, za potrebe posla smo „skidali” i pop hitove i izvodili ih za Nemce i Amerikance... Danas je u tom smislu mnogo lakše – na internetu je sve dostupno, i tekstovi i melodije... Tada je na neki način bilo teže ali je bilo slađe i imalo veću draž.

Ostala je verna sopstvenom muzičkom izrazu i ukusu, nije koketirala sa muzičkim pravcima, nikada se nije „laktala” i po svaku cenu jurila za popularnošću, naslovnim stranama novina,... Kaže da je sa džezom i danas, otprilike, ista priča, da je uvek negde na marginama.

Pevala sam za odabranu publiku, koja je doduše malobrojna, ali voli i razume tu muziku, dolazi da je sluša. Prvi angažman kada sam se vratila iz Nemačke dobila sam u hotelu „Jugoslavija”. U to vreme, u tadašnjoj SFRJ to je bilo mesto broj jedan. Tu su dolazili i odsedali svi koji su nešto značili u sveta muzike i šou biznisa, diplomate, visoki zvaničnici, predsednici, kraljevi... Takođe je dolazio i beogradski džet set uveče. Tako sam upoznala i našeg, tada poznatog hitmejkera Aleksandra Koraća i tako je počela naša uspešna saradnja. Nastupala sam i na festivalima „Beogradsko proleće”, „Hit parada”, Splitskom festivalu, Opatiji... Jedne godine sam bila u najužem izboru za pesmu „Evrovizije”...

Na raskošnom glasu zavideli su joj mnogi, ali i odavali priznanje njenoj interpretaciji. Nezaobilazno je pomenuti da je u njenom pevanju uživala i čuvena Ela Ficdžerald.

Ela je imala koncert i posle njega došla je na večeru u restoran hotela „Jugoslavija”, gde sam nastupala. Moj pokojni suprug Bob Đorđević i ja, između ostalih, smo pevali i jednu numeru koju je Ela otpevala sa Lujom Armstrongom. Moj suprug je fantastično imitirao Luja, a ja sam, naravno, pevala deonicu koju je imala Ela. Tu smo je „kupili”. Do tri noću smo ostali. Jedan nezaboravni doživljaj kojeg se uvek rado setim.

Poslednji album izdala je davne osamdesete godine prošlog veka.

Prošao je onako nezapaženo. Onda je nagrnula novokomponovana muzika, invazija... I ja sam se samo sklonila... Da bih preživela, malo sam išla u inostranstvo, radila poneku klupsku svirku ovde, ali sve to je bilo beznačajno u odnosu na ono što sam u to vreme mogla da uradim... Bila sam mlada i u naponu snage. Jedino što je fantastično u mojoj situaciji je glas koji je ostao netaknut. Dar od Boga. U tom smislu mogu nesmetano da radim.

Na male ekrane se vratila kroz televizijski šou „Ja mogu sve”.

Ima tu nečega. Nisam sujeverna, ali neka kosmička pravda postoji. Neko je tamo rekao ’ova žena ne može tek tako da se skloni’. Lično se nisam potrudila oko toga, bila je to slučajnost. Tako su se kockice složile, trebao im je takav profil ličnosti i pozvali su me. Prihvatila sam i eto...

Beti Đorđević kaže da je u Pančevu gostovala samo jednom – u tada novootvorenom hotelu „Tamiš” pevala je za Novu godinu, a dodaje da je jednom bila i na „buvljaku”. Raduje se nastupu pred pančevačkom publikom.

„Prošaraću” program, biće tu neizostavno „Počnimo ljubav iz početka”, domaći evergrin – pesme Darka Kraljića, a ostatak repertoara biće džez standard... Nadam se da će se to publici dopasti i da će biti zadovoljni.

U međuvremenu, podsetimo se njenog nastupa u televizijskom šou "Ja mogu sve" gde je otpevala svoju čuvenu pesmu "Počnimo ljubav iz početka":

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00