utorak, 25. jul 2017.  19:36h
Pročitano 1888 puta

Dečje radionice „Kolaž – životinje od papira” u Narodnom muzeju

Dečje kreativne radionice „Kolaž – životinje od papira”, koje vodi kozervator restaurator Aleksandra Milosavljević, održavaju se od 18. jula, do kraja avgusta, svakog utorka od 11 sati u Narodnom muzeju.

Polaznika je nešto više od trideset, uglavnom školskog uzrasta Polaznika je nešto više od trideset, uglavnom školskog uzrasta M.Manić

Cilj radionica je podsticanje dečjeg stvaralaštva, kreativnosti i razvoja fine motorike ruku, upoznavanje dece sa raznovrsnim likovnim materijalima i njihovom upotrebom, podsticanje na istraživanje i korišćenje novih i drevnih likovnih materijala, podsticanje razvoja koordinacije oko – ruka, razvijanje pozitivnog raspoloženja u zajedničkim igrama...

Polaznika je nešto više od trideset, uglavnom školskog uzrasta. Interesovanje je bilo još veće, ali zbog popunjenog kapaciteta, nisu mogli da učestvuju svi koji su želeli. Tema su životinje a mališani rade likovnom tehnikom kolaž i koriste unapred pripremljen suminagaši papir.

Suminagaši papir su izmislili Kinezi pre više od 2000 godina, a posle je preuzet i razvijen u Japanu. Kasnije se ta vrsta bojenja papira prenela u Persiju, Egipat, na kraju i u srednju i zapadnu Evropu. Na našim nekim prostorima su je najviše koristili knjigovesci – kada bi povezivali knjigu na prvoj i poslednjoj strani stavljali su tu vrstu papira. Ovaj papir još nazivaju i mermerni, zato što su šare nalik na mermer. U prevodu suminagaši znači plutajuće mastilo. Na nekoj tečnosti, u posudi, određenim bojama i smesama veziva potapa se papir. Slika koja ostaje na tom papiru je unikat, ne može i ne postoji način da se urade dva ista lista, objašnjava Aleksandra Milosavljević.

Po završetku radionica trebalo bi da bude organizovana i izložba dečjih radova.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00