subota, 22. jul 2017.  08:08h
Pročitano 2079 puta

Kreativne radionica za decu svakog utorka do kraja leta u Muzeju

Narodni muzej Pančevo u okviru letnjeg programa svakog utorka do kraja avgusta od 11 sati, organizovaće besplatne dečje kreativne radionice „Kolaž – Životinje od papira“.

Na radionici održanoj 18. jula okupilo se tridesetoro dece koja su sa lakoćom savladala predviđeni program Na radionici održanoj 18. jula okupilo se tridesetoro dece koja su sa lakoćom savladala predviđeni program Narodni muzej

Radionice će voditi Aleksandra Milosavljević, kozervator restaurator.

Učešće je besplatno, ali zbog ograničenog broja mesta potrebno je prijaviti se na broj telefona 066 280 533.

Radionica je pokrenuta sa ciljem podsticanja dečjeg stvaralaštva, kreativnosti i razvoja fine motorike ruku, kao i sa upoznavanjem dece sa raznovrsnim likovnim materijalima i upotrebe istih, kao i za podsticanje na istraživanje i korišćenje novih i drevnih likovnih materijala, podsticanje razvoja koordinacije oko – ruka, razvijanje pozitivnog raspoloženja u zajedničkim igrama i slično. Program je koncipiran tako da podstiče imaginaciju i dečju maštu, a zasnovan je na dečjoj radoznalosti, istraživačkom duhu i igri kao najvažnijem obliku učenja mlađih i starijih uzrasta.

Kroz radionicu, deca će razvijati umetničke veštine i kreativnost, saradnju i timski rad, estetsku percepiju i ukus, samopouzdanje i motivaciju. Osnovni umetnički elementi koje će deca upoznati su: oblici, boje, forme i kompozicija. 

Posebna specifičnost radionice je korišćenje obojenog suminagaši papira. Suminagaši je grafička tehnika jednog otiska ili takozvana monotipija. Ovaj proces „plutajućeg mastila“ je drevna likovna tehnika nastala u Kini pre 2000 godina, kasnije obilno korišćena u Japanu, Persiji, Turskoj i srednjevekovnoj Evropi. Suminagaši papir se još naziva i papir sa šarom mermera ili „mermerni papir“. Tehnika je sledeća: posebno pripremljene boje sa raznim dodacima se izliju na vodenu površinu, posebnim alatkama se crtaju šare te se na to nanese papir ili materijal koji ostaje trajno oslikan. 

Na radionici održanoj 18. jula okupilo se tridesetoro dece koja su sa lakoćom savladala predviđeni program. Svi su sa odličnim razumevanjem odabrali boju i strukturu šare suminagaši papira da bi prikazali krzno neke životinje, boju pera nekih ptica i slično.

Autor:  V.R.
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00