četvrtak, 17. novembar 2016.  10:29h
Pročitano 2603 puta

Projekat „Kulturna staza - Banatska vojna granica“

Projekat „Kulturna staza - Banatska vojna granica“ ulazi u prvu fazu realizacije i podrazumeva formiranje ruta koje povezuju naselja, nastala ili obnovljena za vreme Banatske vojne granice.

Prilikom formiranja ruta planirano je umrežavanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa nastalog u ovom periodu ili pod njegovim uticajem. 

Deo rute koji je trenutno obrađen tiče se južnih naselja Grada Pančeva, odnosno obuhvata: Pančevo, Starčevo, Omoljicu, Ivanovo i Banatski Brestovac. 

U sledećoj fazi, stazi, bi trebalo pripojiti i ostala naseljena mesta: Dolovo, Banatsko Novo Selo, Kačarevo, Glogonj i Jabuku, kao i naselja drugih opština.

Bogata kulturna, prirodna i turistička ponuda ovih naselja objedinjena u ideji kulturne staze, služi kako turistima koji žele da podrobnije upoznaju banatski život sa njegovom graničarskom istorijom, tako i lokalnoj zajednici koja je slobodna da se dodatno aktivira i promoviše na najbolji mogući način, saopšteno je iz Udruženja Pagus iz Starčeva.

Projekat kulturnih staza sufinansirao je Grad Pančevo, a sprovodi se u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančeva, lokalnim Domovima kulture i Mesnim zajednicama.

 

pagus logo

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00