nedelja, 6. novembar 2016.  13:07h
Pročitano 1190 puta

Cimbaloduo i Lazar Tošić na trećoj večeri pančevačkog Džez festivala

Treće veče 19. Pančevačkog džez festivala obeležili su muzičari iz Mađarske na nesvakidašnjem instrumentu cimbalu.

Kalman Balog i Mikloš Lukas čine “Cimbalomduo” koji su oformili pre desetak godina Kalman Balog i Mikloš Lukas čine “Cimbalomduo” koji su oformili pre desetak godina N.R.

Kalman Balog i Mikloš Lukas čine “Cimbalomduo” koji su oformili pre desetak godina. I jedan i drugi u muzici su mnogo duže, Lukas je svirao džez i klasičnu muziku dok je Balog imao izlete i sa folk muzičarima. Cimbalo i jeste tradicionalni mađarski narodni instrument, ali i džez može itekako da zvuči interesantno kada se svira na njemu. 

U to su mogli da se uvere i Pančevci i svi gosti koji su se u subotu uveče našli u dvorani pančevačkog Kulturnog centra. Lukaš i Balog su im na cimbalima predstavili svoj novi cd, koji je spoj džeza i folka pre svega sa Mađarskog pordručja, ali i iz Transilvanije. 

To je istakao i Janoš Dežei, direktor fondacije „Hungarika” iz Beograda, najavivši ovaj duo pre samog koncerta i istakavši da je muzika najbolji lepak za ljude iz raznih država, ovoga puta Mađarske i Srbije. Kao što je i ataše za kultuu na otvaranju festivala istakla da je džez muzika dobra spona između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

CIMBALO DUO

 

Nakon veselih cimbalista na scenu je izašao Lazar Tošić sa svojim kvintetom. On je svoja džez iskustva sticao nastupima po Nemačkoj i po američkim vojnim klubovima, odakle nosi lepe uspomene koje su se svakako odrazile na njegovu karijeru.

Na zatvaranju festivala u nedelju, 6. novembra od 20 časova i 30 minuta nastupiće “Sound Sculptures” iz Srbije, dok je za 22 časa zakazan nastup još jedne velike svetke džez zvezde Džejmsa Kartera iz SAD-a sa svojim Organ Triom.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00