nedelja, 6. novembar 2016.  12:33h
Pročitano 2833 puta

Još jedno priznanje književnici Gordani Vlajić – plaketa “Sima Cucić”

Zaistinska srpska bajka” u izdanju Kletta, književnice iz Pančeva Gordane Vlajić, juče je u Novom Miloševu nagrađena Plaketom "Sima Cucić".

Našoj sugrađanki Gordani Vlajić Plaketa „Sima Cucić” dodeljena je za knjigu „Zaistinska srpska bajka” (Klett, Beograd, 2015) Našoj sugrađanki Gordani Vlajić Plaketa „Sima Cucić” dodeljena je za knjigu „Zaistinska srpska bajka” (Klett, Beograd, 2015) BKC

Banatski kulturni centar po deveti put dodelio je Nagrade i Plakete sa imenom Sime Cucića, rodonačelnika književne kritike književnosti za decu kod Srba.

Manifestacija „U čast Sime Cucića" je održana u subotu, 5. novembra u novom prostoru Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, rodnom mestu Sime Cucića.

Odluku o nagradama je doneo žiri u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović (predsednik), prof. dr Predrag Jašović (potpredsednik) i književnik Radovan Vlahović, direktor i osnivač BKC-a.

Đorđe Pisarev dobitnik je Plakete "Sima Cucić" za svoju prvu dečju knjigu, pod naslovom "Pozna večera za gospođu Fibi". Knjiga Đorđa Pisareva izašla je u nedavno otvorenoj Agorinoj ediciji „Slon koji leti". Reč je o njegovoj prvoj knjizi za decu kojom ovaj značajan novosadski pisac otvara novo polje u svom opusu.

Nagradu „Sima Cucić” za životno delo dobio je Ljubivoje Ršumović, a dr Valentina Hamović za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu. Plakete „Sima Cucić” pripale su Gordani Vlajić, Đorđu Pisarevu i posthumno prof. dr Mladenu Dražetinu.

 

0a sima cucic za zaistinsku srpsku bajku

 

Našoj sugrađanki Gordani Vlajić Plaketa „Sima Cucić” dodeljena je za knjigu „Zaistinska srpska bajka” (Klett, Beograd, 2015). 

"Zaistinska srpska bajka" je najveću i najlepšu nagradu dobila povodom deset godina svog postojanja, odnosno kada je Izdavačka kuća KLETT iz Beograda prepoznala vrednost ove knjige, opremivši je na najlepši mogući način,  tako da je od tada, dakle od prošle godine kada je ovo izdanje predstavljeno na Sajmu knjiga, svaka naredna nagrada zajednička: KLETTova, pa moja. Kada kažem KLETT-ova tu mislim i na uredništvo koje se svojski potrudilo oko ove knjige i na sjajnog ilustratora Vladimira Sivčeviča Volođu. Takođe, neprocenjiva nagrada su komentari čitalaca, pogotovu dece. Naši razgovori prilikom promocija, susreta... o našoj istoriji, o našim vladarima, o ostalim likovima, događajima iz ove knjige... - ukazuju na činjenicu da su pročitali knjigu, da su razumeli poruku. Što bolje posnajemo svoju tradiciju, što dalje odemo u proučavanje prošlosti, to su veće šanse da dosegnemo najveće visine u budućnosti. I to čini da je sav napor uložen u nastajanje ove knjige svrsisodan, kaže Gordana Vlajić.

 

0b gordana vlajic pancevo

 

“Zaistinska srpska bajka” već je jednom nagrađena ove godine, u Krčedinu.

Prva, pa samim tim i srcu najbliža zvanična nagrada koju je ovo izdanje knjige dobilo početkom avgusta ove godine bila je "Krčedinče" i to kao novouspostavljena nagrada za dečju književnost, koju mi je dodelila Međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu. Ovu izdavačku godinu mi je svakako dodatno ulepšala i ova nagrada, odnosno Plaketa "Sima Cucić" od Banatskog kulturnog centra koja ovo priznanje dodeljuje u saradnji sa Ministarstvom za kulturu Republike Srbije i Gradovima u fokusu Novi Bečej. Ogromna je čast dobiti ovakvo priznanje od pre svega izuzetno kompetentnog žirija i biti na uručenju nagrade uz velikane kakvi su Ljubivoje Ršumović koji je dobio nagradu "Sima Cucić" za životno delo ili uz dr Katarinu Hamović koja je dobila istu nagradu za naučni pristup tumačenja određenih segmenata dečje književnosti. A od deset knjiga koje sam napisala, mojoj se deci najviše dopada "Zaistinska srpska bajka". Kakva je to tek nagrada!, kaže Gordana Vlajić.

 

zaistinska srpska bajka novo milosevo

 

Manifestaciju je organizovao Banatski kulturni centar u saradnji sa Ministarstvom za kulturu Republike Srbije i Gradovi u fokusu - Novi Bečej.

Banatski kulturni centar baštini delo Sime Cucića u poslednjih devet godina kroz manifestaciju „Proleće Sime Cucića”, kroz konkurse i dodele nagrada i plaketa, kroz ponovno objavljivanje njegovih knjiga, prevođenje na strane jezike, organizovanje okruglih stolova i objavljivanje zbornika i druge aktivnosti.

 

1 sima cucic

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00