četvrtak, 29. septembar 2016.  16:00h
Pročitano 2177 puta

Naši folkloraši na festivalu u Rumuniji

Grupa od tridesetak naših sugrađana iz Glogonja, Dolova i Banatskog Novog Sela učestvovala je u subotu, 24. septembra na festivalu „Dojni” u Rumuniji.

Teodora Mik, iz Banatskog Novog Sela je u pratnji glogonjskog orkestra otpevala dve dečije pesme Teodora Mik, iz Banatskog Novog Sela je u pratnji glogonjskog orkestra otpevala dve dečije pesme N.R.

Gost domaćin ovog druženja bilo je mesto Ortišora udaljeno dvadesetak kilometara od Temišvara odakle je i organizator programa kulturno društvo „Konstantin Brankuš”. 

Ovogodišnji festival „Dojni” peti put je organizovan, a neguje kulturu i tradiciju Rumuna kako iz Rumunije, tako i iz okolnih država u kojima živi ovaj narod. Najbolji način da se održava tradicija je kroz igru i pesmu, a ovaj put uz dojne, rumunske pesme slične sevdalinkama sa naših prostora. 

Put Ortišore u subotu su krenuli Glogonjci koji su se tamo predstavili sa svojim folklornim ansamblom KUD-a „Veselija” i orkestrom. 

 

FESTIVAL DOJNI.3

 

Dolovačke Rumune predvodio je Lučijan Danilov, koji je bio i organizator i vođa puta, a sa njim su iz Dolova krenuli vokalni solista Jovan Boldovina i instrumentalista na trubi Sava Banjaš. Čast novoseljanskih Rumuna branila je Teodora Mik, koja je u pratnji glogonjskog orkestra otpevala dve dečije pesme.

Do ovog gostovanja došlo je zbog dobre saradnje naših Rumuna i njihove matice, a saradnja će se nastaviti i u buduće.

 

FESTIVAL DOJNI.2

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00