petak, 9. septembar 2016.  14:18h
Pročitano 4811 puta

Ciglana u Dolovu krije razne tajne (FOTO)

Član gradskog veća Grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar i direktorka Narodnog muzeja Pančevo Svetlana Mesicki posetili su danas arheološko nalazište „Ciglana“ u Dolovu.

Na lokaciji gde je nekada bila ciglana 2013. godine počeli su radovi na ovom mestu sa manjim sondažnim i probno-orijentacionim istraživanjima Na lokaciji gde je nekada bila ciglana 2013. godine počeli su radovi na ovom mestu sa manjim sondažnim i probno-orijentacionim istraživanjima N.R.

Tom prilikom Rotar je istakao da je ovo veliko bogatstvo kako za naseljeno mesto Dolovo tako i za Grad Pančevo. To je svakako vrednost koja će se čuvati za budućnost i veliki turistički potencijal koji će privlačiti pažnju.  

Dolovci do nedavno nisu bili svesni kakvo istorijsko blago imaju nadomak svog mesta. Na lokaciji gde je nekada bila ciglana 2013. godine počeli su radovi na ovom mestu sa manjim sondažnim i probno-orijentacionim istraživanjima, a od 2014. godine radovi imaju sistematski karakter, gde se lokalitet širokim iskopima istražuje segment po segment.

 

CIGLANA SEPTEMBAR 2016. 9

 

Arheološka ekipa Narodnog muzeja Pančevo, viši kustos arheolog magistar Vojislav Đorđević, kao rukovodilac istraživanja i Jelena Đorđević takođe viši kustos arheolog od 26. jula sprovodi arheološka istraživanja na ovom nalazištu a u okviru Projekta "Sistematska arheološka iskopavanja lokaliteta Ciglana u Dolovu u 2016. godine". Projekat, kao i prethodne dve istraživačke kampanje, i ove godine finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru Konkursa za zaštitu i očuvanje arheološkog nasleđa.

Do sada je otkriveno i istraženo više od 90 arheoloških objekata i celina u okviru nekoliko naselja iz perioda pozne antike (2. i 3. kao i 5. vek naše ere), ranog srednjeg veka (od 8.-10. veka) i zrelog srednjeg veka (od 11.-13. veka). U pitanju su različiti objekti stambenog karaktera gde dominiraju zemunice duboko, ukopane u les, ali i nadzemna staništa. Tu su i objekti  ekonomskog karaktera poput ostava za hranu, zemljanih kalotastih peći, rovova i slični. 

 

CIGLANA SEPTEMBAR 20165

 

Sve to prati bogato pokućstvo od čega je pronađeno dosta posuđa, proizvoda kućne radinosti i zanatske delatnosti. Broj otkrivenih predmeta meri se hiljadama. Najvećim delom u pitanju su fragmenti grnčarije, ali i drugi pokretni arheološki nalazi, koji pružaju velike mogućnosti za konzervaciju, restauraciju i rekonstrukciju, kao i za potonje publikovanje, izlaganje i prezentaciju.

Istraživačka ekipa će na iskopinama biti još nekoliko dana a onda će nakon pauze istraživanje nastaviti u oktobru.

 

CIGLANA SEPTEMBAR 2016. 7

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00