nedelja, 7. avgust 2016.  19:56h
Pročitano 3643 puta

KUD Abrašević na festivalu folklora u Bugarskoj (VIDEO)

Prvi ansambl KUD Abrašević iz Pančeva juče se vratio sa Međunarodnog festivala folklora u Plovdivu u Bugarskoj.

Detalj sa Međunarodnog festivala folklora u Plovdivu u Bugarskoj, gde su folkloraši iz Pančeva zadivili publiku svojim koreografijama Detalj sa Međunarodnog festivala folklora u Plovdivu u Bugarskoj, gde su folkloraši iz Pančeva zadivili publiku svojim koreografijama KUD Abrašević

Festival je trajao pet dana, a osim Pančevaca, učestvovale su folklorne grupe iz Rumunije, Mađarske, Meksika i Bugarske.

Predstavnike KUD Abrašević iz Pančeva ugostila je i zamenica gradonačelnika grada Plovdiva, koja je ujedno i zadužena za kulturu. 

 

0 defile plovdiv

Na slici: prvi ansambl KUD Abrašević Pančevo u defileu ulicama Plovdiva, foto: KUD Abrašević

 

Lela Stojnov, direktorka KUD Abrašević na FB stranici Društva piše da o nastupu njihovog prvog ansambla priča ceo Plovdiv, a i šire.

Ponosna sam na ove mlade ljude jer su prikazali svoju zemlju i grad u najlepšem svetlu. Takođe želim da se zahvalim našem umetničkom direktoru Goranu Mitroviću, čiji rad sa ansamblom je doveo do toga da uopšte i budemo u Plovdivu na ovakvom Festivalu i koji je ovaj ansambl doveo do toga da na sceni Amfiteatra dobiju aplauze profesionalaca. Poznavajući ga, neće se zadovoljiti sa ovim i samo on zna šta nas čeka sledeće. Zahvaljujem se Stefanu Miliću, umetničkom rukovodiocu dečijih ansambala koji je deo našeg ansambla i koji je sve dao od sebe da svojim iskustvom bude pomoć našim članovima. Zahvaljujem se našem tehničkom sekretaru Miroslavu Zuboviću, koji je tu za sve one, na izgled sporedne stvari, ali vrlo važne. Zahvaljujem se Saši Mazinjaninu, rukovodiocu orkestra i orkestru koji su po najjačem suncu, nosili i svirali svoje instrumente kilometrima defilea, napisala je Stojnov.

 

0 stoil vladikov amfiteatar

Na slici: KUD Abrašević na sceni Amfiteatra u Plovdivu, foto: Stoil Vladikov

 

Festival se odigravao na sceni Amfiteatra, a iza scene folkloraši su se pripremali za svoj nastup.

Amfiteatar je u nekim delovima netaknut, onako kako je iskopan kada je pronađen. Lela Stojnov kaže da je vrlo interesantna priča o tome kako je pronađen 1971. godine, kada je počelo njegovo iskopavanje.

 

tunel amfiteatra

Na slici: jedan od tunela koji potvrđuje da je Plovdiv sazidan na starom gradu, foto: L.Stojnov

 

Ceo Plovdiv je praktično sazidan na starom gradu, pa zato šetajući centrom, malo, malo naiđete na deo gde možete sići ispod zemlje i biti deo nekadašnjih raznih Arena. Ovde se narod baš potrudio da sačuva starine i isto tako neverovatno je koliko ulažu u kulturu i folklor. Ne mogu da veruju da po kvalitetu našeg ansambla, mi nismo na budžetu države i to su nas skoro svako veče pitali, kako je moguće. Sve im je na ćirilici, ali neizmerno poštuju i tuđu kulturu i pismo, prenosi svoje utiske Lela Stojnov.

 

 

0 abrasevic u plovdivu

Na slici: sa igračima KUD Abrašević iz Pančeva brojni meštani su želeli fotografiju za uspomenu, foto: KUD Abrašević

 

Ovo leto će biti veoma radno za Abrašević, jer večeras dečiji ansambl odlazi na turneju u Grčku, a do kraja leta Abrašević očekuje i nastupa u Austriji.

Pogledajte snimak sa otvaranje Međunarodnog festivala folklora u Plovdivu u Bugarskoj i nastup KUD Abrašević iz Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(12 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00