petak, 24. jun 2016.  23:37h
Pročitano 3781 puta

“Krilate pesme” u tramvaju

U tramvaju ”dvojka” u Beogradu, održano je književno veče pod nazivom ”Krilate pesme i prijatelji” u organizaciji pesničkog trija ”Krilate pesme” i GSP-a Beograd.

Milosava Mika Pavlović, jedna je od članica ”Krilatih pesama” i inicijatorka poetske večeri u tramvaju ”dvojka” Milosava Mika Pavlović, jedna je od članica ”Krilatih pesama” i inicijatorka poetske večeri u tramvaju ”dvojka” Krilate pesme

Spontane reakcije putnika, odnosno publike, učinile su da ovaj književni događaj ispuni svoj cilj, da putnici iz tramvaja izađu raspoloženiji nego kada su ušli.

Tačno u 18:32, sa stajališta “Pristanište”, beogradski tramvaj “dvojka” kreće na svoju uobičajenu rutu, ali su među putnicima i pesnikinje koje pod nazivom “Krilate pesme”, duže od godinu dana nastupaju u zemlji i inostranstvu, inače članice Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine: Milosava Pavlović, Ivanka Radmanović i Gordana Vlajić. Sve tri pesnikinje su naše sugrađanke.

Ivanka je dobitnica poetske nagrade “Milan Rakić” za najbolju knjigu poezije (“Rajski kavez”, 2014), a Gordana Vlajić je nedavna dobitnica UKS-ovog “Blagodarja” za poseban doprinos književnom i kulturnom stvaralaštvu Srbije. 

Uz njih, u tramvaju su bili i mladi pesnici koji reputaciju stiču kao izrazito talentovani, kao najmlađi članovi Udruženja književnika Srbije ili kao članovi UKS-ove Tribine “Mladi dolaze”. Pomenimo najpre našeg sugrađanina, mladog Stefana Stanojevića, koji je poštovaocima poezije poznat kao autor autentičnog, decentnog i satiričnog stila. Pored njega, generaciju mladih autora su predstavljali: Marko R. Katić, aktivan i kao pisac i kao promoter kulturnih dešavanja u Beogradu, član uredničkog tima prvog regionalnog književnog maratona „Beogradski Čitač“, Ognjen Karadžić, član UKS-a, apsolvent na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dobitnik pesničke nagrade: „Matićev šal“, Nemanja Dragaš, donedavno najmlađi član Udruženja književnika Srbije, kome titulu najnagrađivanijeg mladog pesnika još uvek niko nije ugrozio.

 

Tramvaj 5

Stefan Stanojević, mladi Pančevac je svojom poezijom osvežio putnike ove izrazito vrele junske večeri

 

Misija “Krilatih pesama” je da pesme dovede među ljude, a ne uvek i nužno ljude pred pesme i bine. 

Otuda za naše programe “Krilate pesme i prijatelji” biramo neuobičajena mesta za promociju poezije: avangardna, ambijentalna, alternativna… Zahvaljujući GSP Beograd i njihovom sluhu za društveno-odgovorno poslovanje i težnji da afirmišu kulturu, evo nas i u tramvaju “dvojka”. Do kraja leta, doći ćemo i pred putnike jednog od vozova i na brod… - rekle su pesnikinje.

Program je trajao koliko i vožnja kruga "dvojkom", dakle oko 50 minuta sa svim stajanjima (15 stajališta), a polazna stanica je bila okretnica "Pristanište" na Kalemegdanu. Publika, odnosno putnici, aplauzima i glasnim odobravanjem, pozdravili su ovo poetsko osveženje na današnjih 33 beogradska stepena.

Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00