ponedeljak, 13. jun 2016.  22:05h
Pročitano 3140 puta

Predstavljen virtuelni Narodni muzej Pančeva

Iako već desetak godina Narodni muzej Pančeva nema stalnu postavku, 350 najreprezentativnijih predmeta nalazi se u vidu fotografija i videa na internetu. 

350 najreprezentativnijih predmeta nalazi se u vidu fotografija i videa na internetu 350 najreprezentativnijih predmeta nalazi se u vidu fotografija i videa na internetu Pančevo.MOJKraj.rs

Projekat “Virtuelni muzej Pančeva”, koji su zajednički realizovali PanArt i Narodni muzej, a uz uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, predstavljen je u Gradskoj upravi. Realizacija projekta je trajala skoro devet meseci, a njegova vrednost je blizu million dinara. 

Sajt je predstavio autor Vladimir Kajlovic, koji je rekao da ova prezentacija nije novost, ali da je projekat specifičan jer sadrži veliki broj predmeta, video materijal, kao i tekstove koji objašnjavaju, gde god je to moguće, predstavljene eksponate.  

 

IMAG1872

 

Ciljna grupa su mladi, korisnici interneta, ali ne da im zameni odlazak u Muzej, već da im približi vredonosti koje se u njemu čuvaju. Takođe, sajt i njegov sadržaj će pomoći istraživačima u njihovom radu, proućavanju i pisanju radova, jer su fotografije u viskoj rezoluciji, pa se mogu sagledati i svi detalji na eksponatima. Novina je da su trodimenzionalni predmeti predstavljeni u formi videa, i neki se mogu bolje tako videti kako izgledaju, nego uživo, iz svih uglova, naglasio je Kajlovic. 

Na sajtu je izabrano i predstavljeno blago koje se nalazi u depoima pančevačkog Muzeja a koje posetioci do sada nisu imali priliku da vide. Pored galerija svih odeljenja Muzeja, sajt ima i virtuelnu turu – šetnju po muzeju. Svaki predmet prati tekst, gde se osim naziva mogu dobiti i dodatne informacije. 

Svetlana Mesicki, direktorka Narodnog muzeja istakla je da su dva razloga osnovna zašto je ovaj projekat realizovan.  

Prvenstveno jer Narodni muzej već deset godina nema stalnu postavku i to dovodi u pitanje smisao opstanka sadašnjih muzeja i same struke. On predstavlja borbu da kažemo i pokažemo da smo mi ozbiljni zaštitari, i da nalazimo načine da prevaziđemo problem i prezentujemo ono što zapravo čuvamo i zaštićujemo. U savremenoj muzeologiji, pogotovo kod nas, akcenat je na digitalizaciji dokumentacije, ka čuvanju onoga što je očuvano i njegove registracije, rekla je Mesicki. Ona je dodala da tamo gde postoje stalne postavke, one su vrlo dinamične i brzo se menjaju eksponati u svojim tematskim delovima a to upravo ovaj sajt omogućava pančevačkom Narodnom muzeju. 

 

IMAG1875

 

Sajt je pušten u rad a narednih mesec dana će se pratiti želje i potrebe krajnjih korisnika i ispravljati eventualne greške a ubrzo će dobiti i englesku verziju. 

Prezentaciju i sajt možete posetiti na adresi www.virtuelnimuzejpancevo.rs 

Autor:  S.J.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00