ponedeljak, 30. maj 2016.  21:01h
Pročitano 5086 puta

Otvorena izložba “Još jedan pogled na Uroša Predića”

U sklopu pratećeg programa “Dana Vajferta”, u Narodnom muzeju Pančevo, večeras je otvorena izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića“.

Glumac Strahinja Blažić oživeo je na kratko lik Uroša Predića i prisutne podsetio na značajne detalje iz života ovog slavnog slikara Glumac Strahinja Blažić oživeo je na kratko lik Uroša Predića i prisutne podsetio na značajne detalje iz života ovog slavnog slikara Pančevo.MOJKraj.rs

Autor postavke je Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti, a prisutnima su se obratili Svetlana Mesicki, dirketor Narodnog muzeja Pančevo i Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančevo.

Mladi glumac Strahinja Blažić oživeo je na kratko lik Uroša Predića i prisutne podsetio na značajne detalje iz života ovog slavnog slikara, vezane za njegov život i rad u Pančevu.

 

0 uros predic izlozba

 

Saradnja Narodnog muzeja Pančevo i Turističke organizacije Pančevo je primer dobre prakse saradnje dve ustanove koje zajedničkim snagama razvijaju kulturni turizam grada Pančeva i promovišu ugledne građane koji su tokom svog života ostavili traga u istoriji samog grada tako ali i na celokupnu istoriju našeg naroda, izjavila je Svetlana Mesicki, direktorka Narodnog muzeja Pančevo

Dimitrije Jovanov, kustos-istoričar, autor izložbe istakao je da su ličnost i delo Uroša Predića veoma poznati, ne samo na osnovu njegovih dela, već i na osnovu analize sopstvenog dela i života.

Dnevnik, autobiografija (prvi deo 1921, nastavak 1946), umetnikovi zapisi i zabeleške, pisma, predstavljaju značajnu dokumentarnu građu za kvalitetniju ocenu umetnikovog stvaralaštva. Opus Uroša Predića obeležiće brojnost naslikanih portreta, više od hiljadu, od toga samo dva autoportreta, kaže Jovanov.

Kada je u pitanju deo opusa nastao u, i posvećen, Pančevu ili vezan za Pančevo, hronološki na prvom mestu je zbirka crteža iz nacrtne geometrije (1874 do 1876) i nekoliko zasebnih crteža – skica (Glava tigra iz 1875) zaveštanih pančevačkoj Gimnaziji, nastalih za vreme umetnikovog školovanja u toj ustanovi.

Za Predića je karakteristično mnoštvo portreta po porudžbini od naručilaca iz gotovo svih društvenih slojeva, čije je slikanje započeo baš u Pančevu 1885. godine. To su portreti članova porodica Jagodić, Topalović, Jovanović, Krančević, Dragićević, Milutinović, Radosavljević, Hadži-Pavlović…

 

0 uros predic u muzeju

 

Njegov najpoznatiji rad, imajući u vidu i fizičku impozantnost, jeste rad na ikonostasu Preobraženske crkve, realizovan u periodu od 1907. do 1911. godine. Honorarom dobijenim za obavljen posao ispunio je davni san i otputovao na studijsko putovanje kroz Italiju.

Jovanov je podsetio da su posebna tema odnos, veze i susreti Uroša Predića sa Pančevcima – stvaraocima, znamenitim radnicima u kulturi, intelektualcima ili običnim poručiocima.

Među njima se od poznatijih ličnosti ističu hroničar dr Mihovil Tomandl, slikar Stevan Milosavljević, mecena i dobrotvorka Olga Smederevac u čijem je salonu Predić bio čest gost i industrijalac, guverner Narodne banke i mecena – Đorđe Vajfert, naveo je Jovanov.

Poslednji put Uroš Predić je izlagao u Pančevu 1950. godine i to baš u Gradskom muzeju.

 

0 publika

 

Uroš Predić je uradio i jedan od najboljih portreta Đorđa Vajferta, koji je danas u zbirci Narodne banke Srbije u Beogradu.

U Narodnom muzeju Pančevo čuva se trideset dela Uroša Predića (većinom portreta, uz nekoliko ikona, skica, studija), iz različitih perioda umetnikovog života, pa je u njima, osim različitih tema i tehnika, donekle moguće sagledati i istrajnost i stabilnost u njegovom opusu, ali i povremena odstupanja, odmerenija stilska previranja i slobodnije izražavanje.

Ovu izložbu u Narodnom muzeju možete pogledati do 12. juna.

 

0a publika

 

Izložba radova Uroša Predića u Narodnom muzeju prva je u nizu izložbi koje su deo pratećeg programa manifestacije “Dani Vajferta”. 

Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančevo najavio je da će sledeće nedelje biti otvorena i izložba posvećena Olgi Smederevac.

Sledeće nedelje, već u ponedeljak 6. juna biće organizovana izložba posvećena Olgi Smederevac, koja će biti otvorena u njenoj rodnoj kući. Nakon nje u prostorijama Turističke organizacije Pančevo otvorićemo još jednu izložbu, na kojoj ćemo predstaviti radove udruženja “Panonke”, a posvećena je rukotvorinama koje rade, rekao je Rovčanin.

 

01a

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00