ponedeljak, 11. april 2016.  18:42h
Pročitano 3085 puta

“Art tura” stigla i u Pančevo

Danas je u holu Gradske uprave otvorena zanimljiva izložba pod nazivom “Art tura” koju su zajednički organizovali Narodni muzeji iz Pančeva i Beograda.

Izložba “Art tura”, koja sadrži 24 reprodukcije, u našem gradu će gostovati do 5. maja Izložba “Art tura”, koja sadrži 24 reprodukcije, u našem gradu će gostovati do 5. maja Pančevo.MOJKraj.rs

Izložba je nesvakidašnja po tome jer su dela, koja se čuvaju u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, odštampana na slikarskom platnu, uramljena i izložena po spoljnim zidovima zgrada u centru grada. 

Dela stranih umetnika, kao što su Pjer Ogist Renoar,  Pablo Pikaso, Klod Mone, Anri Matis, Kami Pisaro, ali i domaćih poput Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Katarine Ivanović i Jovana Bjelića nalaze se na fasadama banaka, kafića i drugih zgrada u gradskom parku, ali i na zgradi Okružnog zatvora u Njegoševoj ulici. 

 

2 art tura

 

Gordana Grabež, operativni direktor Narodnog muzeja u Beogradu, otvarajući izložbu je istakla da je da „Art tura“ od 2011. godine gostuje po gradovima u Srbiji, a sada je došla i u Pančevo. Ona je istakla da je, zahvaljući posebnoj tehnici štampe na slikarskom platnu a korišćenoj za izradu ovih reprodukcija, vek trajanja 200 godina. Takođe, Grabež je istakla da ovim reprodukcijama vremenski uslovi ne smetaju, što se dokazalo tako da one od 2011. godine stoje napolju pod različitim temperaturama i vlažnostima, i da se to na njima uopšte ne primećuje.

 

3 art tura

 

Svetlana Mesicki, direktorka Narodnog muzeja u Pančevu, je akcentovala značaj očuvanja kulture koja se u teškim vremenima obično zapostavlja. Ona je istakla da je izlazak umetnosti na ulice zapravo skretanje pažnje na situaciju u kojoj se kultura danas nalazi i simboliku na slikama na kojima se vidi i kultura, i tradicija i sama umetnost. Mesicki se zahvalila vlasnicima objekata koji su izašli u susret “Art turi” i dozvolili da se ova dela nađu na njihovim fasadama.    

 

4 art tura

 

Izložba “Art tura”, koja sadrži 24 reprodukcije, u našem gradu će gostovati do 5. maja, a ceo projekat podržan je od strane Gradske uprave Pančevo. 

Autor:  Saša Janoš
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00