petak, 17. maj 2024.  08:55h
Pročitano 236 puta

Retrospektivna izložba Dese Petrov Morar u Pančevu

Narodni muzej Pančevo će u subotu 18. maja, na Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja predstaviti retrospektivnu izložbu Dese Petrov Morar „60 godina stvaralaštva“. Svečano otvaranje izložbe je u subotu 18. maja u 19 časova.

Na otvaranju izložbe publici će o umetnici više reći etnolog Nikola Vlajić, a Desine stihove govoriće Dejan Bosnić Na otvaranju izložbe publici će o umetnici više reći etnolog Nikola Vlajić, a Desine stihove govoriće Dejan Bosnić Narodni muzej Pančevo

 

Na otvaranju izložbe publici će o umetnici više reći etnolog Nikola Vlajić, a Desine stihove govoriće Dejan Bosnić.

Desanka Petrov Morar, rođena u Sefkerinu 1946. godine, živi i stvara u Pančevu. Slikarstvom se bavi od 1963, a izlaže od 1964. godine. 

Teme i motivi Desinih radova su svakodnevica banatskog sela, verovanjima njenih žitelja i religijskim običajima, dok, s druge strane, budući sklona fantastici, gradi lični svet simbola u radovima u kojima se prepliću snovi, vizije, košmari.

Izlagala je gotovo na svim kontinentima, ostvarivši 68 samostalnih nastupa i više od 300 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji BiH, Nemačkoj, Švajcarskoj, Češkoj, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Argentini, Japanu, SAD, Rusiji...

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu: Nagrada za ukupan umetnički rad  13. Bijenala naivne i marginalne umetnosti u Jagodini 2007. godine, Novembarske nagrada Pančeva za izuzetan uspeh u oblasti umetnosti 2016, Nagrada Opštine Kovačica za životno delo u likovnom stvaralaštvu 2021, Specijalne nagrada „Mihajlo Pupin“ u Idvoru 2023. godine.

Osim slikarstva, u domenu likovnih umetnosti, posvetila se i crtežu i skulpturi od terakote, izrađuje i ikone, a piše i poeziju. Dela Desanke Petrov Morar nalaze se u zbirkama mnogih muzeja, galerija i u privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00