sreda, 28. februar 2024.  16:54h
Pročitano 209 puta

Objavljen „Privremeni boravak“ - muzički album na osnovu pesama iz knjige

Prvi muzički album pesnikinje iz Pančeva Jasmine Topić finalizovan je u pančevačkom studiju „3 x 2“ pod vođstvom Stefana Gaćeše krajem 2023. godine. 

Jasmina Topić Jasmina Topić Aleksandar Stojković

 

Album je nastao na osnovu pesama štampanih u istoimenoj knjizi koju je 2020. objavio Arhipelag. Ova zbirka pesama ovenčana je i nagradom ,,Milica Stojadinović Srpkinja“ 2021. godine. 

Ukomponovane pesme predstavljene su u prvobitnom aranžmanu na promociji knjige u Pančevu, u Dvorani Apolo juna 2021. godine, kao i na festivalu ,,Vila“ u Vrdniku 2022. godine, u sklopu programa Novi Sad – evropska prestonica Kulture i književnog festivala ,,Milici u pohode“.

Na albumu Privremeni boravak nalazi se 10 kompozicija autorske muzike u ukupnom trajanju od 43 minuta i 9 sekundi sa naslovnim numerama: Jadran Intro (na moru si), To što ti se radujem, Jadransko plavo, Sumrak, Pišem ti pismo, Prijatelji, Letnje veče u Branzviku, Jadran 7 (u ponavljanjima), Kako izgleda odlazak, Šta je to noć donela. Sve pesme su preuzete iz knjige i prilagođene izvođenju, prvobitno na akustičnoj gitari. 

Autor muzike je takođe Jasmina Topić, a aranžmani i izvođenje numera urađeni su u saradnji sa: Miona Caran Markov (viola), Đurađ Šimić (bas gitara), Goran Zmejkovski (električna gitara), Stefan Gaćeša (bas i električna gitara, produkcija albuma). Posebni saradnici su bili na dve finalne kompozicije, Danijela Olači odsvirala je klavir za pesmu Kako izgleda odlazak, a Ivan Kačavenda, poznat pod muzičkim imenom Ivica, odsvirao je gitare u Šta je to noć donela, i doneo nešto od svog prepoznatljivog zvuka.

Kako je izgledao istorijat nastanka ovog albuma, objasnila je autorka.

Neposredno nakon izlaska knjige iz štampe, razmišljala sam kako bih mogla da je predstavim, a to volim i oduvek radim na nestandardan način. Spontano se desilo da sam počela da  sviruckam na gitari pesmu ,,To što ti se radujem“ i odjednom je ona počela da dobija svoje muzičke obrise. Nije to prvi put, imala sam takve pokušaje i ranije i oni su uglavnom ostajali negde za mene, ali je ovog puta iz nekog razloga sve izgledalo i ,,mirisalo“ drugačije. U narednim danima i nedeljama, desilo se isto sa još tri pesme – Jadransko plavo, Sumrak i Letnje veče u Branzviku – a potom u naredna dva meseca još dve: Prijatelji i Pišem ti pismo, pišem ti poruku. Obratila sam se svom drugaru Đurađu koji ima iskustva sa sviranjem i izložila mu ideju. Za početak, trebalo je te pesme izvesti na promociji knjige. Pridružila nam se i Miona koja profesionalno svira violu i tako je nastao mali trio. Nakon promocije, projekat snimanja albuma podržao je Grad Pančevo na konkursu iz oblasti kulture i onda je čitava ideja dobila ozbiljnije obrise. U međuvremenu, pridružio nam se Goran Zmejkovski koji je odsvirao većinu deonica na gitari, a ja sam se borila sa uklapanjem u muziku još tri preostale pesme. U tom trenutku smo već započeli sa radom u studiju. Veoma je komplikovan i dugotrajan taj proces, a ovo je zaista bilo moje prvo iskustvo pa, iako sam znala kako te pesme želim da zvuče, i dalje je trebalo vremena da se one realizuju na pravi način. Presudnu ulogu odigrao je Stefan Gaćeša, u čijem studiju 3X2 smo započeli ovaj proces, a koji je na kraju pomogao i u snimanju bas deonica i u gitarskim solažama. Iako sam neuporedivo bolja u pisanju nego u sviranju, na kraju sam srećna što sam u jednoj pesmi odsvirala kompletno i ritam i solo deonice za gitaru. Album je konačno, posle dve i po godine rada i finaliziran, i sad preostaje da nađe put do slušalaca. Ko bi bili ti slušaoci? Reći ću subjektivno, oni koji su voleli da slušaju i Jadranku Stojaković, i Arsena Dedića, i Ibricu Jusića, i Balaševića, ali isto tako negde se mogu naći tragovi muzike grupe EKV ili Darka Rundeka. Takođe, onih koji vole tzv. jadranski melos ili prizivanje leta i mora. Svakako je muzika koja traži posvećenost slušanju teksta, pa onda i muzičke pratnje, rekla je Jasmina Topić.

 

foto album velika 1

 

Muzički album Privremeni boravak podržan je od strane Grada Pančeva na konkursu za kulturu i zaveden je kao zvučni snimak u Narodnoj biblioteci Srbije, kao izdanje Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. 

Štampan je u ograničenom tiražu na memorijskim vizit-karticama i dostupan je za preslušavanje i online kupovinu na sajtu Bendcampa: https://jasminatopic.bandcamp.com/album/privremeni-boravak a u planu je da bude postavljen i na Spotify. 

Takođe, muzika sa albuma može se koristiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram za postove. Prvi singl sa ovog albuma objavljen je jula prošle godine i može se pogledati i poslušati na muzičkoj platformi You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=pQBeKawYEso 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00