nedelja, 14. januar 2024.  08:35h
Pročitano 517 puta

Pančevo: Izložba o manje poznatim detaljima privatnog života slikara Uroša Predića

U Galeriji Istorijskog arhiva u Pančevu otvorena je izložba koja svedoči o životu i radu Uroša Predića o njegovim prepiskama, kontaktima sa prijatejima, porodicom, savremenicima.

Prikazana su dokumenta iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva na osnovu kojih se može saznati više o životu velikog slikara Prikazana su dokumenta iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva na osnovu kojih se može saznati više o životu velikog slikara Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Prikazana su dokumenta iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva na osnovu kojih se može saznati više o životu velikog slikara.

Izložba u Istorijskom arhivu Pančeva otvorena povodom obeležavanja 70. godišnjice od smrti Uroša Predića, ne prikazuje deo njegovog bogatog slikarskog opusa već govori o manje poznatim detaljima iz privatnog života velikog umetnika.

Izloženu arhivsku građu čine dokumenti, fotografije, razglednice na osnovu kojih se može saznati više o njegovom životu, radu i odnosima sa članovima porodice, kolegama, prijateljima.

Tu su i mnogobrojna pisma koje je Istorijski arhiv godinama otkupljivao od kolekcionara kao i crtež "Čovek sa prekrštenim prstima" nastao 1908 godine.

Pored 800 portreta Uroš Predić je poznat i po ikonostasima koje je oslikavao, a jedan od njih krasi Preobražensku crkvu u Pančevu. U jednom pismu pominje objašnjenje da je za likove koji su na ikonostasu: Isusa, Device Marije koristio Pančevce i to je jedan od kurioziteta. A na jednom mestu je objašnjeno koji su se to Pančevci našli na ikonostasu. Imamo i jako zanimljivu kolekciju fotografija, koje su vlasništvo Istorijskog arhiva, na osnovu njih je Predić izrađivao portrete od 1934. do kraja Drugog svetskog rata I to su uglavnom znameniti ljudi Pančeva iz građanskih porodica, kaže za RTV Jelena Jakšić, arhivista u Istorijskom arhivu Pančeva.

Izložena je i Predićeva prepiska sa braćom i majkom koja odiše toplinom i privrženošću.

Tu su i pisma koja je upućivao vajarki Vukosavi Vuki Velomirović gde je kao stariji kolega ohrabruje da nastavi rad i školovanje u Parizu.

Njega su privatno svi zvali čika Uroš i to dovoljno govori da je bio jedna topla osoba koja se trudila da svima izađe u susret. I treba istaći da je on u svom testamentu ostavio izvršenje da se sva njegova dela nađu u po jednom muzeju u zemlji. Razmišljao je o budućim pokoljenjima i o tome da se njegova umetnost može videti u svakom gradu, zaključuje Jelena Jakšić.

Izložbu posvećenu Urošu Prediću u Istorijskom arhivu Pančeva posetioci će moći da pogledaju do kraja marta.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00