četvrtak, 14. decembar 2023.  12:16h
Pročitano 430 puta

Izložbom o akvizicijama iz poslednje četiri decenije Narodni muzej Pančevo obeležava vek postojanja

U okviru obeležavanja 100 godina od svog osnivanja, Narodni muzej Pančevo organizovao je veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“, koja je svečano otvorena 12. decembra.  

U okviru obeležavanja 100 godina od svog osnivanja, Narodni muzej Pančevo organizovao je veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“ U okviru obeležavanja 100 godina od svog osnivanja, Narodni muzej Pančevo organizovao je veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984 – 2023“ Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Na otvaranju su govorili Miroslav Birclin, v. d. direktora Narodnog muzeja i Marija Jević, članica Gradskog veća Grada Pančeva za kulturu i omladinu.

Akvizicije, odnosno novonabavljeni predmeti kojima se obogaćuju muzejske zbirke, jedna je od najznačajnijih aktivnosti svakog muzeja. Ulaskom novih predmeta i umetničkih dela u muzejske zbirke, oni se restauriraju, dokumentuju, proučavaju i trajno čuvaju kao deo slagalice veoma bogatog kulturnog nasleđa Pančeva i celog južnog Banata. Novi predmeti stižu do muzejskih depoa, tako i na izložbu poput ove na različite načine, terenskim istraživanjima kustosa, otkupom, razmenom, često i poklonom, rekao je Miroslav Birclin.

Birclin je istakao da se na izložbi mogu videti svi najvažniji komadi koji su u ovaj muzej pristizali u prethodnih 40 godina.

U ovoj godini velikog jubileja i obeležavanja 100 godina postojanja naše ustanove, koja je pored Gradske biblioteke, najstarija ustanova kulture u Pančevu, nastavljamo ovu lepu tradiciju. Novom izložbom i katalogom akvizicija, pokušali smo da napravimo izbor najzanimljivijih i najznačajnijih arheoloških otkrića, istorijskih dokumenata, oružja, komada nameštaja, narodnih nošnji i naravno umetničkih dela, koji su pristigli u Muzej tokom proteklih 40 godina. Ovo je prilika da sa našim kustosima prošetate kroz sve naše zbirke i čak 40 godina rada vašeg i našeg Narodnog muzeja Pančevo. Koristimo i ovu priliku da se u ime Narodnog muzeja zahvalimo svim darodavcima i saradnicima koji su značajno pomogli napore muzeja u očuvanju našeg kulturnog blaga. Zajedničkim snagama učinili smo da zbirke Narodnog muzeja u Pančevu budu od značaja koji uveliko nadilazi lokalne okvire i na ponos cele zajednice, rekao je Miroslav Birclin.

Marija Jević istakla je da muzej nije samo čuvar prošlosti, već i prozor u budćnost, te da je jubilej zapravo poziv, pored prilike za slavlje.

Danas ne možemo da se ne divimo posvećenosti ljudi koji su vodili brigu o ovoj našoj dragocenoj ustanovi. Njihov rad, entuzijazam i posvećenost omogućili su nam da danas imamo mesto na kome su sačuvani naša prošlost, umetnost, znanje i kultura, koji su srce našeg grada. Muzeji su čuvari naše prošlosti, ali su i prozori u budućnost. Programi Narodnog muzeja u Pančevu nam ne samo omogućavaju da zaronimo u prošlost, već nas i podstiču da razmišljamo o tome kakvu budućnost gradimo za generacije koje dolaze. Zato ovaj jubilej nije samo prilika za slavlje, već je i poziv za delovanje. Podržimo naš muzej u svakom smislu. Neka ovih sto godina budu samo početak, neka to bude temelj na kojem ćemo graditi sledeće stoleće pančevačke kulture, zaključila je Marija Jević.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00