četvrtak, 7. decembar 2023.  08:00h
Pročitano 383 puta

Izložba slika u Pančevu povodom sto godina od rođenja Milorada Bate Mihailovića

Izložba slika u Pančevu „Sto godina od rođenja Milorada Bate Mihailovića“ biće otvorena u petak, 8. decembra u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića.

Jedna od slika Bate Mihailovića koju će publika moći da vidi na izložbi Jedna od slika Bate Mihailovića koju će publika moći da vidi na izložbi Kulturni centar Pančevo / promo

 

Posetioci će izložbu moći da pogledaju od 8. do 29. decembra.

Galerija Milorada Bate Mihailovića u saradnji sa Galerijom RIMA će, povodom stogodišnjice rođenja Milorada Bate Mihailovića, predstaviti radove nastale u Parizu pedesetih godina XX veka. Značaj ovih radova je u tome što predstavljaju umetnikovo polje istraživanja u trenutku kada uspostavlja osnovna načela svog slikarstva, koji prethode njegovoj punoj stvaralačkoj zrelosti. Ovogodišnjom izložbom u Galeriji SANU (maj–avgust), priređenoj povodom ovog značajnog jubileja, prevashodno je ukazano na zreli, ujedno i najznačajniji segment Batinog slikarskog opusa, nastalog pod okriljem „apstraktnog pejzaža” pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Dela u kombinovanoj tehnici na papiru, „likovne elaboracije”, koje će biti prikazane u pančevačkoj galeriji 8. decembra, nisu zasebno problematizovana na potonjoj izložbi, te će poštovaoci Batinog stvaralaštva imati priliku da se bliže upoznaju s ovim poetskim artikulacijama snažnog ekspresivnog karaktera kakav je bio Mihailovićev.

 

Bata pozivnica

 

„Posetioci će na izložbi imati priliku da vide i pojedina dela nastala neposredno po Mihailovićevom preseljenju u Pariz 1952. godine. Među njima će se naći i jedno ulje na platnu pod nazivom „Imaginarni pejzaž”, kojim će, zajedno s druge dvе „Kompozicije” s početka pedesetih godina XX veka, hronološki i asocijativnim putem biti ukazano na transformativni period umetnikovog slikarskog jezika, koji se proteže od geometrijskih asocijativnih oblika do potpunog lirskog rastakanja forme oličenog u „Kompozicijama”“, navodi Sofija Milenković.

Publika će imati priliku da pogleda film o stvaralaštvu umetnika, u režiji Milorada Mike Stankovića, iz davne produkcije „Panfilma”, koja je radila u sklopu Kulturnog centra Pančeva.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00