četvrtak, 7. decembar 2023.  07:46h
Pročitano 750 puta

Pred punom salom u Surčinu predstavljena zbirka priča sveštenika Slobodana Čavke

Mnogobrojna publika je 5. decembra ispunila Svečanu salu u zgradi Skupštine opštine Surčin, pa je više stotina prisutnih potvrdilo da publika voli i knjige i književnost kada je spisateljska priča prava i - iskrena.

Iskrenost je bila reč najčešće ponovljena na promociji literarnog prvenca surčinskog sveštenika Slobodana Čavke Iskrenost je bila reč najčešće ponovljena na promociji literarnog prvenca surčinskog sveštenika Slobodana Čavke Ilija Šljukić

 

Iskrenost je bila reč najčešće ponovljena na promociji literarnog prvenca surčinskog sveštenika Slobodana Čavke. Zbirka priča objedinjena pod naslovom "Ostati sam", u suizdanju Udruženja književnika Srbije i "Slovenskog Slova", potvrda je da su se konzumenti umetničkog uželeli dobrote i lepote, kako je u svom recenzentskom osvrtu sinoć rekla Gordana Vlajić, zamenica predsednika Udruženja književnika Srbije.

Pored autora knjige i Gordane Vlajić, na promociji su govorili i prof. dr Miloš Vasin, prof. Janja Todrović, teološka i pravoslavna teoretičarka i Dragana Vujić, dramska umetnica koja je publici prenela delove ovih autobiografskih priča sveštenika Slbodana Čavke.

 

Gordana Vlajic

 

Prof. dr Miloš Vasin, inače i profesor Slobodana Čavke za vreme njegovih bogoslovsko-studentskih dana u Libertvilu (SAD) je, pored ostalog rekao:

- U vremenu kada nas ka sebi, sve više i više, zovu, privlače i prosto opijajući mame nove elektronske audio-vizuelne forme obraćanja i svakovrsnog saopštavanja, jedna ovakva knjiga, srcem ispripovedana  i na hartiji odštampana, iz koje dopire eho stare dobre i nikad neprevaziđene forme - priče, jeste više nego dobrodošao i blagorodan povetarac. 

Pažnju mnogobrojne publike "prikovala" je i Janja Todorović, redosledno navodeći suštinske pouke iz priča: o značaju porodice, o ranama detinjstva i njihovim prevazilaženjima, o važnosti iskrenosti, o neodustajanju, o upornosti...  

 

Publika

 

Najemotivnije je govorio autor knjige, sveštenik Slobodan Čavka, otkrivši besedničkom lepotom ovog svog obraćanja, razlog sve većeg broja prisutnih vernika na liturgijama kojima služi i koje se održavaju u surčinskoj crkvi Sv. apostola Mateja. Ističući motiv, kao i želju da knjigu prihvate i vernici i oni koji to nisu, Slobodan Čavka je i u usmenom obraćanju apostrofirao rečenicu iz svoje zbirke:

- Nije mi namera da čitaoce povedem na dosadno putovanje... želim da vas povedem u avanturu kakvu sam i sam doživeo. Ja sam sveštenik Slobodan Čavka. Dobro došli u moj život!

Bila je ovo prilika i da se zahvali o. Arseniju, igumanu manastira Ribnica, na poverenju i povezivanju sa priređivačima ove knjige.

 

Knjiga

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00