utorak, 28. novembar 2023.  13:41h
Pročitano 589 puta

Izložba XVIII UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn od 1. do 20. decembra u Pančevu

Izložba XVIII UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn pod nazivom „Eko-poetike: prostor za druga bića i nas / Eco-poetics: space for other beings and us“ biće održana od 1. do 20. decembra u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 1. decembar, u 19.00 časova Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 1. decembar, u 19.00 časova KC Pančevo / promo

 

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 1. decembar, u 19.00 časova.

Učesnici: Miljena Vučković, Katarina Jovanović Allfa, Jelena Micić, Nemanja Milenković, Vladimir Perić Talent, Predrag Terzić, Senka Trivunac i Nenad Gajić.

Kustos i selektor: Sonja Jankov

„Među ključnim temama na koje se nauka i umetnost fokusiraju tokom proteklih decenija su simbioza i međuzavisnost nas i drugih živih organizama i mikroorganizama. Uprkos tome, naš životni prostor je rezultat mnogih beskompromisnih pristupa prirodi na osnovu kojih suzbijamo ili podstičemo neželjena ili željena bića u svojoj okolini. Tako smo doživeli XXI vek bez kuge, suzbijamo malariju, suzbijamo oboljevanje od parazita koji se mogu dobiti iz „nečiste“ vode. Međutim, u tom procesu zaboravljamo da biljke ne služe samo da bi nama lepo mirisale i lepo izgledale, zaboravljamo da bez plesni imamo problem organskog otpada, zaboravljamo da su insekti hrana brojnim urgoženim vrstama ptica i malih sisara koje indirektno trujemo pesticidima i insekticidima. Zaboravljamo da prostor koji zauzimamo nije samo naš, da čak ni naša tela nisu samo naša već su stanište mnogih dobroćudnih bakterija i gljivica koje nam omogućavaju da varimo hranu, dišemo, živimo. 

Izložba Eko-poetike: prostor za druga bića i nas okuplja umetnike i arhitekte oko kompleksnih pitanja kao što su: Kako delimo prostor sa drugim bićima? Koliko smo svesni drugih bića u svojoj neposrednoj okolini? Kako različita bića utiču na kvalitet našeg života? Koliko nas odnos prema drugim bićima oblikuje i koliko su ona deo nas samih? Ovim pitanjima se ne može pristupiti iz ugla samo jedne discipline jer ona zahtevaju interdsiciplinaran, pa čak i transdisciplinaran pristup, ali umetnost ima vrlo značajnu ulogu u ukazivanju na ključne probleme koji se tiču upravo našeg odnosa prema drugim živim bićima. 

Izložba sadrži instalacije Miljene Vučković, Katarine Jovanović Allfe i Senke Trivunac koji su producirane ovom prilikom i prvi put prikazane, zatim recentne radove Vladimira Perića Talenta, Predraga Terzića, Jelene Micić i Nemanje Milenkovića koji promišljanju prostora pristupaju na kritički i ekološko-osvešćeni način, kao i rad Nenada Gajića koji je nedavno postao deo kolekcije Kulturnog centra Pančeva. Iz radova ovih autora se može zaključiti da eko-poetike nisu nešto što je utemeljeno, dato, kanonsko i podrazumevano u stvaralačkoj praksi, nego da one nastaju kroz umetnička istraživanja i iz borbe, često aktivističke, za život sa drugim bićima kao merilom kvalitetnog života. Štaviše, njihovi radovi kritički pristupaju brojnim mehanizmima kontrole, suzbijanja i/ili uklanjanja drugih živih bića iz čovekove neposredne okoline, pri čemu umetnička praksa i umetnička istraživanja na komunikativan i nekad duhovit način prikazuju kako ti mehanizmi izgledaju kada se sagledaju iz drugog ugla“, navodi dr Sonja Jankov kustos i selektor.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i AP Vojvodina Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00