sreda, 29. mart 2023.  07:57h
Pročitano 761 puta

Film „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ 30. marta u Biblioteci

Projekcija dokumentarnog filma „Srpski gambit – zvezda i smrt grofa Vronskog“ biće održana u Čitaonici Gradske biblioteke Pančevo u četvrtak, 30. marta u 20 časova.

Projekcija filma biće održana pod pokroviteljstvoma Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, u organizaciji Slovenske unije i Gradske biblioteke Pančevo Projekcija filma biće održana pod pokroviteljstvoma Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, u organizaciji Slovenske unije i Gradske biblioteke Pančevo Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Projekcija filma biće održana pod pokroviteljstvoma Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, u organizaciji Slovenske unije i Gradske biblioteke Pančevo.

Moderator: Nikola Koneski, istoričar.

Film je naučno-popularni prikaz biografije Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, unuka čuvenog generala Rajevskog, junaka rata protiv Napoleona i posebno Borodinske bitke 1812. godine, koga je Lav Tolstoj opisao kao grofa Vronskog u romanu Ana Karenjina. Pukovnik Rajevski je došao 1876. godine u Srbiju da učestvuje u ratu protiv Turaka i pao u bici kod Gornjeg Adrovca 20. avgusta 1876. godine.

Istovremeno film je osmišljen i kao detaljna istorijska istraga verzije o Rajevskom kao prototipu Vronskog iz „Ane Karenjine“. Upoređenje pouzdanih ali malo poznatih činjenica, ljudskih sudbina, karaktera lika iz romana i istinite ličnosti omogućiće autorima filma da dokažu istinitost ove verzije i da prikažu pravu sliku o pogibiji jedne od najpoznatijih ličnosti svetske književnosti.

 

film srpski gambit pancevo

 

O filmu: 

Godina proizvodnje – 2018. 

Zemlja - Rusija 

Žanr - dokumentarni, biografija, istorija 

Režiser - Mihail Jelkin 

Scenario - Jevgenij Baranov 

U glavnoj ulozi - Miloš Biković

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00