subota, 25. mart 2023.  07:52h
Pročitano 463 puta

Pesnici, članovi Udruženja književnika Srbije, u Starčevu

Kraj januara, februar i mart u Domu kulture „29. novembar“ u Starčevu obeležio je niz književnih večeri pesnika iz Beograda, inače istaknutih članova Udruženja književnika Srbije (UKS). Galerija „Boem“ u Starčevu je tih večeri bila ispunjena do poslednjeg mesta, ne samo domaćom publikom, već i gostima iz Pančeva i Beograda. 

Starčevački ljubitelji poezije su imali čast da se upoznaju sa opusom pesnika članova Udruženja književnika Srbije Starčevački ljubitelji poezije su imali čast da se upoznaju sa opusom pesnika članova Udruženja književnika Srbije M. Jovišić

 

Starčevka Grozdana Crepajac, dugogodišnja članica Udruženje književnika Srbije, je spona između ovog udruženja sa tradicijom dugom 118 godina i Starčeva, što je rezultiralo serijom književnih večeri na zadovoljstvo starčevačkih poštovalaca pisane reči.

Starčevački ljubitelji poezije su imali čast da se upoznaju sa opusom Čedne Radinović Lukić, pesnikinje iz Beograda, u utorak 24. januara. Nešto više o Čedni Radinović Lukić rekla je Grozdana Crepajac, pesnikinja iz Stračeva. Publika je u ostatku večeri  uživala u nadahnutoj interpretaciji  stihova iz do sada pet objavljenih knjiga ove poetese  koje su govorile sama autorka i nekoliko književnica iz Beograda. Čedna Radinović-Lukić je predsednica Saveza književnika u otadžbini i rasejanju za Beograd i potpredsednica SKOR-a za Srbiju, a ovom prilikom je najavila osnivanja ogranka ovog saveza u Pančevu. 

 

cedna

 

Zatim je 2. februara usledilo književno veče Grozdane Lučić-Lalić koja do sad ima objavljenih pet zbirki poezije i jedan roman. Moderator je bila pesnikinja Čedna Radinović Lukić koja je bila puna reči hvale za gostujuću književnicu kao osobu i njenu poeziju i prozu. Stihovi, koje su prisutni čuli, izazvali su plime emocija i velike aplauze. Grozdane Lučić-Lalić je generalni sekretar UKS-a i nosilac je projekta „UKS-mladi dolaze“ gde na tribinama okuplja mlade pisce iz Srbije i dijaspore, a organizuje i književne karavane. Priređivač je i urednik 42 knjige proze i poezije u ediciji „Alfa“, radila je u Književnim novinama i još mnogo toga.

 

grozdana lucic i cedna min

 

Majo Danilović se 16. februara predstavio Starčevcima svojom poezijom  iz njegove tri knjige. Svojim upečatljivim nastupom u interpretaciji poezije ovaj nadahnuti pesnik držao je pažnju publike u svakom stihu. O Maju Daniloviću su govorili  Grozdane Lučić-Lalić, književnica i generalni sekretar UKS i Vidak Maslovarić, književnik, novinar, publicista i književni kritičar. Posebnost ove književne večeri što je domaćin od svojih gostiju tražio da čitaju svoje pesme, a pored pomenutih to su učinile i pesnikinje Slavica Šešum iz Beograda i Grozdana Crepajac iz Starčeva.

 

uks u starcevu vidak maslovaric min

 

U galeriji „Boem“ je i tokom marta nastavljeno gostovanje pesnika i prozaista, članova Udruženja književnika Srbije (UKS).

Poštovaoci književnosti su se upoznali sa opusom Jasmine Malešević, pesnikinje iz Beograda, u utorak, 7. marta. Tom prilikom je predstavljena njena zbirke priča „Isusove sandale“, objavljena 2020. godine, a za koju je inspiraciju našla u poslu koji je nasledila od oca, majstora obućarskog zanata. Prisutni su imali čast da čuju i poeziju Jasmine Malešević, objavljenu u knjizi „Legende o majci“, koja je proglašena za najbolji rukopis 2019. godine na konkursu Matice srpske-Društvo članova u Crnoj Gori.

 

jasmina malesevic min

 

Nedelju dana kasnije usledilo je književno veče Borisa Kosovića, pisca iz Beograda, na kojima su promovisane dve njegove do sada objavljene knjige. Prva je zbirka pesama „Kuge“ u čijoj je osnovi simbolizam, a tematika smrt i život. Deset godina kasnije, 2022. godine, svetlost dana je ugledala druga zbirka poezije Borisa Kosovića naslovljena „Čopori“ u kojoj se bavi stradanjem nevinih žrtava. O autoru i njegovoj poetici govorile su Slavica Šešum i Emilija Čolak, pesnikinje iz Beograda. 

 

boris kosovic

 

Starčevačkoj publici se 23. marta predstavio Vidak M. Maslovarić, književnik, radijski i televizijski novinar, publicista i književni kritičar. Član je Upravnog odbora i potpredsednik Udruženja književnika Srbije. Odgovorni je urednik kultne tribine UKS „Francuska 7“ . Iz širokog opusa ovog pisca, te večeri predstavljen je njegov roman „Nepomenik“, zbirka poezije „Probudi se“ i poema „Nevidljivi izumitelji budućnosti“. Više o autoru su govorili Čedna Radinović-Lukić, Grozdana Lučić-Lalić i Majo Danilović, književnici iz Beograda. Prisutni su tada čuli stihove i aforizme još nekih autora koji su se našli u publici. 

 

publika u starcevu min

 

Dom kulture „29. novembar“ u Starčevu se pokazao kao dobar domaćin zajedno sa Grozdanom Crepajac, članicom UKS-a iz Starčeva. To je istakao Majo Danilović.

 

majo danilovic

 

Ove književne večeri u Starčevu postaju književni fenomen ne samo Banata, već i Srbije. Vi ste ovde stvorili jednu kritičnu masu koja mi se jako dopada, u smislu ne samo dobre organizacije već i dobre i sjajne publike u kojoj nisu samo pesnici, rekao je Majo Danilović.

 

publika na knjizevnim vecerima u starcevu

 

U aprilu slede književne večeri Slavice Šešum iz Beograda (4. aprila), Gordane Vlajić iz Pančeva (11. aprila) i Miloša Jankovića iz Beograda (25. aprila), pa dođite u galeriju „Boem“ u Starčevu da upoznate neke nove lirske svetove.

Autor:  Milena Jovišić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00