utorak, 21. mart 2023.  20:06h
Pročitano 1190 puta

KUD “Žisel” iz Omoljice u misiji čuvanja tradicionalnih vrednosti

Članovi kulturno umetničkog društva „Žisel“ iz Omoljice nastavili su svoj projekat „Igrom i pesmom u svet“ u okviru koje popularišu narodnu igru i pesmu kod svih generacija, a naročito kod najmlađih.

Mlađi članovi KUD Žisel održali su javni čas tradicije u privatnom vrtiću Dvorištance 013 u Omoljici Mlađi članovi KUD Žisel održali su javni čas tradicije u privatnom vrtiću Dvorištance 013 u Omoljici KUD Žisel, Omoljica

 

Mlađi članovi KUD Žisel održali su javni čas tradicije u četvrtak, 16. marta, ovaj put u privatnom vrtiću Dvorištance 013 u Omoljici.

Mali drugari sa vaspitačima su bili iznenađeni i oduševljeni gledajući kako njihovi vršnjaci u nošnjama izvode folklorne korake i delove koreografija. Zatim su se ohrabrili i stidljivo uhvatili u zajedničko šareno kolo, koje je svakim narednim trenom bilo sve opuštenije i veselije. Uživali su razdragano u taktovima narodnih kola, koja možda i prvi put čuju, ali nisu im strana, jer ih imaju već zapisane u svom genetskom sastavu, kaže Božidar Potkonjak iz KUD „Žisel“ u Omoljici.

 

igra kud zisel

 

Dodaje da im je naročito bilo interesantno što su i njihovi stariji autoriteti bili takođe u prelepim šarenim nošnjama.

Pali su dogovori o nastavku uzajamne saradnje u budućnosti. Male folkloraše je pripremila i vodila kroz ovu veselu promenadu stručni rukovodilac KUD-a „Žisel“ Aleksandra Egić, a male domaćine je moderirala njihova vaspitačica, Milica Petrović, inače i sama dugogodišnja igračica folklora u Omoljici. Kulturna misija društva „Žisel“ se nastavlja, naše tradicije se ne odričemo i stalno otkrivamo i prezentujemo njenu bogatu baštinu, zaključio je za naš portal Božidar Potkonjak.

 

omojica kud zisle

kud zisel

zisel deca

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00