četvrtak, 16. mart 2023.  17:48h
Pročitano 643 puta

Fondacija Svetozar Miletić: Preporuka za knjigu nedelje - Marko Aleksić „Srpske zemlje pre Nemanjića - od 7. do 10. veka“

Fondacija Svetozar Miletić, ogranak u Pančevu, sugrađanima ove nedelje za čitanje preporučuju knjigu Marka Aleksića “Srpske zemlje pre Nemanjića - od 7. do 10. veka“.

“Među velikim brojem knjiga koje poseduje čitaonica Fondacije "Svetozar Miletić", nalazi se i pomenuto delo, tako da knjigu možete čitati i u našim prostorijama”, navodi se u saopštenju Fondacije “Svetozar Miletić“ Pančevo “Među velikim brojem knjiga koje poseduje čitaonica Fondacije "Svetozar Miletić", nalazi se i pomenuto delo, tako da knjigu možete čitati i u našim prostorijama”, navodi se u saopštenju Fondacije “Svetozar Miletić“ Pančevo Fondacija "Svetozar Miletić"

 

Period od 7. do 10. veka jeste najmanje rasvetljena epoha srpske prošlosti. U to vreme na Balkanu na temeljima antičkog rađa se jedan sasvim novi srednjovekovni svet, čije su srpske zemlje neodvojiva celina.

Tokom ovog perioda slovenska plemena, među kojima se svojom snagom naročito izdvajaju Srbi, šire se i kreću ka svojoj novoj otadžbini., prelazeći široke prostore istočne i srednje Evrope i dolazeći u kontakt sa mnogim narodima i državama na tim prostorima. Formiraju se prve srpske zemlje na čijim će temeljima nastati snažna nemanjićka Srbija.

Srpske zemlje pre Nemanjića naučno su delo koje se čita kao istorijska lektira, jedinstven izvor znanja o vremenu koje prethodi slavi Nemanjića, knjiga koja uspostavlja nov pristup u traganju za otkrićima iz trinaest vekova duge istorije Srba. Prvi put jedna knjiga jezikom istorijske i arheološke nauke studiozno i uzbudljivo priča priču o tom putovanju. Izdanje je obogaćeno istorijskim kartama i ilustracijama značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.

Među velikim brojem knjiga koje poseduje čitaonica Fondacije "Svetozar Miletić", nalazi se i pomenuto delo, tako da knjigu možete čitati i u našim prostorijama, navodi se u saopštenju Fondacije “Svetozar Miletić“ Pančevo.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00