sreda, 9. novembar 2022.  17:52h
Pročitano 323 puta

Promocija modela Pančevačke tvrđave u Narodnom muzeju Pančevo

Narodni muzej Pančevo organizovaće promociju modela Pančevačke tvrđave iz 1720. godine u četvrtak, 10. novembar u 13 časova, u Svečanoj Sali.

Veliki broj Pančevaca ne zna da je naš grad nastao na temeljima velike tvrđave podignute početkom 18. veka od strane Habsburške monarhije Veliki broj Pančevaca ne zna da je naš grad nastao na temeljima velike tvrđave podignute početkom 18. veka od strane Habsburške monarhije Pančevo MOJKraj

 

U sklopu obeležavanja Dana Grada Pančeva Narodni muzej organizovao je premijerno predstavljanje makete Pančevačke tvrđave iz 1720. godine. 

Veliki broj Pančevaca ne zna da je naš grad nastao na temeljima velike tvrđave podignute početkom 18. veka od strane Habsburške monarhije, kaže Miroslav Birclin, direktor Muzeja.

Habsburška vojska pod vođstvom Eugena Savojskog 9. novembra 1712. godine osvaja Banat od Turaka. Pančevo je u to vreme mala palanka, ograđena drvenim palisadama, četvorougaonog oblika, sa malobrojnom turskom posadom.

Zapovednik Banata nakon Austro-turskog rata postaje grof Klaudije Florimund Mersi, koji započinje kolonizaciju Banata, isušivanje močvara, gradnju naselja i ojačanje i proširenje pančevačke tvrđave.

 

promocija makete pancevacke tvrdjave

 

Na projektu istraživanja, planiranja i izrade makete sarađivali su arheolozi, istoričari i istoričari umetnosti Narodnog muzeja Pančevo, arhitekta Aleksandar Stanojlović, maketar Aleksandar Stojanović iz MK "Vladimir Aleksić" i mnogi drugi. 

Maketa je verni prikaz našeg grada od pre 300 godina, u razmeri 1:500, izrađena uz korišćenje svih dostupnih istorijskih izvora, geografskih karata i planova. Nakon ove promocije, maketa će u skorije vreme biti izložena za stalno i biće dostupna svim posetiocima Muzeja. Dođite da saznate šta se krije ispod ulica kojima danas hodamo kroz Pančevo i zbog čega naš grad ima izgled i oblik kakav poznajemo, poručuje Miroslav Birclin.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00