utorak, 6. septembar 2022.  13:15h
Pročitano 633 puta

Novi roman Nemanje Rotara u izdanju Arhipelaga

Novi roman Nemanje Rotara "Minotaur" upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga i Gradske biblioteke Pančevo u proznoj ediciji Zlatno runo. Minotaur je politički triler Nemanje Rotara.

Minotaur je politički triler Nemanje Rotara Minotaur je politički triler Nemanje Rotara Gradska biblioteka Pančevo

 

Posle nekoliko istorijskih romana koji su se bavili Vizantijom i Balkanom u nekoliko epoha, potom Drugim svetskim ratom, kao i posle veoma čitane romansirane biografije Miroslava Antića Sutradan posle detinjstva, Rotar se okrenuo pripovedanju o iskustvu neposredne stvarnosti srpskog društva od devedesetih godina, preko čitavog vremena tranzicije, do naših dana.

Novinar poznatog beogradskog tabloida Igor Bojović dobija zadatak da pronađe Sinišu Denića, pisca koji godinama živi na Kritu, gde se povukao posle političkih promena 2000. godine.

Siniša Denić, apologeta i saučesnik poraženog režima, živi odvojen od javnosti, na skrivenoj lokaciji na grčkom ostrvu. U jednom vremenu svemoćan i slavan, Denić je postao odbačen od javnosti, ali se oko njega i dalje pletu igre moći i uticaja, sumnjivog novca, moćnih prijatelja sa obe strane zakona, ali i obaveštajnih službi.

Izlazak Denićevog novog romana pokreće potragu za njim. Utoliko pre što je Denić prekršio pravilo ćutanja na koje se obavezao službi državne bezbednosti. Novinar koji traga za Denićem je njegov politički protivnik iz devedesetih godine, ali je i sam prošao kroz burne lične i političke lomove, sve dok nije završio u tabloidu, na poslu koji mrzi i na kome je prinuđen da pravi brojne i velike kompromise.

Potraga za Denićem odvodi Igora Bojovića na Krit, što pokreće lanac zločina, nesvakidašnjih susreta i brutalnih saznanja o istoriji koja još traje. Pored novinara Bojovića, za Denićem tragaju i mnogi drugi, svako iz svojih razloga.

Ispunjen napetošću koja je karakteristična za krimi romane, dramatičnim preokretima i ljubavnim zapletima, roman Nemanje Rotara Minotaur je uzbudljiva priča o decenijama koje su pojeli skakavci. Kritički angažovana i bez ikakvog uljuljkujućeg zahteva za istorijskom distancom, roman Nemanje Rotara je knjiga koja se čita u dahu i bez imalo ravnodušnosti.

Romanopisac, pripovedač i esejista Nemanja Rotar (1972) živi u Pančevu. Pored knjige pesama i knjige priča, objavio je tri knjige eseja i šest romana. Njegovi najpoznatiji romani Čuvari Balkana (2002), Poslednja noć na Levantu (2004), Netrpeljivost (2006), Dnevnik ljudoždera (2008), Sutradan posle detinjstva (2014). Romani Čuvari Balkana i Poslednja noć na Levantu objavljeni su, zajedno sa istorijskom novelom „Zlatni rog“, u piščevoj knjizi Poslednji Romeji (2015).

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00