ponedeljak, 25. jul 2022.  18:06h
Pročitano 298 puta

Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ od 29. jula do 5. avgusta

Ove godine od 29. jula do 5. avgusta u Deliblatskoj peščari biće održana 54. Likovna kolonija „Deliblatski pesak“. Koloniju organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Pančevo. Učestvovaće 18 umetnika. 

Ovogodišnju koloniju na konferenciji za medije najavili su slikari Ivan Gardinovački, Borislav Vranješ, Milosav Urošević, Dragan Đorđević, Jelena Badnjevac Ristić i Ivana Markez Filipović Ovogodišnju koloniju na konferenciji za medije najavili su slikari Ivan Gardinovački, Borislav Vranješ, Milosav Urošević, Dragan Đorđević, Jelena Badnjevac Ristić i Ivana Markez Filipović Pančevo MOJKraj

 

Ovogodišnju koloniju na konferenciji za medije najavili su slikari Ivan Gardinovački, Borislav Vranješ, Milosav Urošević, Dragan Đorđević, Jelena Badnjevac Ristić i Ivana Markez Filipović.

Igor Gardinovački, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice u Pančevu rekao je da su nastojali i ove godine da obezbede učesnike različitih generacija i iz različitih delova Srbije, ali i iz inostranstva.

Nešto je veći broj mladih umetnika i njihov rad će biti osveženje za budući život likovne kolonije, rekao je Gardinovački.

Borislav Vranješ je istakao i dve novine u odnosu na sve prethodne godine, a to je da su u sastavu kolonije sada i jedan istoričar umetnosti i fotograf, kako bi se beležio rad i napredak kolonije svakog dana. 

 

ivana markez borislav vranjes i igor gardinovacki

 

Milosav Urošević je izrazio zadovoljstvo što su očuvali i epitet internacionalne likovne kolonije i što će i ove godine biti umetnika iz inostranstva.

Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ je jedna od najdugovečnijih u Srbiji i od velikog je značaja i za kulturu grada Pančeva. Ne brinemo za opstanak kolonije, jer smo brigu o njenoj organizaciji prepustili mladima, kaže Urošević.

Ivana Markez Filipović iskoristila je priliku da javno poželi sreću u radu novoizabranom predsedniku Kulturno-prosvetne zajednice Igoru Gardinovačkom i da istakne da će kao novi predsednik i u budućem radu imati podršku umetničkog saveta.

Dragan Đorđević, koji za sebe kaže da je možda i učesnik kolonije s najdužim stažom, poželeo je novom rukovodstvu da nastave sa radom punim entuzijazma, jer je to bitno za opstanak likovne kolonije.

Jelena Badnjevac Ristić istakla je kao važno to što će i ove godine iz Pančeva biti dosta iskusnih umetnika, ali i mladih, jer se, kako je rekla, na taj način čuva duh kolonije „Deliblatski pesak“ i prenosi na mlađe naraštaje.

Na koloniji će učestvovati umetnici iz Pančeva, Novog Sada, Niša, Novog Pazara, Beograda, kao i iz Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. 

 

najavljena likovna kolonija deliblatski pesask

 

Njihova dela publika će moći da vidi na izložbi naredne godine.

Nastavljena je praksa da svaki umetnik dve svoje slike nastale na koloniji ostavlja u zbirci likovne kolonije koja danas broji više od 1.400 radova. Ona se čuva u prilično lošim uslovima i pred novim rukovodstvom Kulturno-prosvetne zajednice je da u saradnji s Gradom Pančevom pronađu neko rešenje za očuvanje ovako vredne zbirke likovnih radova.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo i pokrajinski Sekretarijat za kulturu. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00