utorak, 5. jul 2022.  22:03h
Pročitano 597 puta

Apsolutni pobednik festivala "Zlatna dirka" Mario Milenković

Proglašenjem pobednika u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u Ivanovu kod Pančeva završen je festival harmonike „Zlatna dirka – prva harmonika Vojvodine“. Apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala je Mario Milenković iz Vinče.

Festival "Zlatna dirka" u Ivanovu održan je 3. i 4. jula Festival "Zlatna dirka" u Ivanovu održan je 3. i 4. jula Dom kulture Ivanovo

Kako kaže, veoma je zadovoljan, jer mu je ovo prva veća nagrada.

Konkurencdija je bila  jaka, bilo nas je sedmorica u kategoriji i svako od nas je pokazao šta najbolje zna. Žiri je odlučio da to budem ja. Ja sam to očekivao, trudio sam se i vežbao dosta i uspeo sam, izjavio je Mario Milenković.

Najbolji u kategoriji stariji dueti su Lazar Stanojević i Ivana Petaković. Kako kažu, ove godine konkurencija je bila veća, a samim tim i takmičenje zahtevnije.

Organizator Festivala je Dom kulture Žarko Zrenjanin iz Ivanova.

Marko Guran, direktor Doma kulture kaže za RTV Pančevo da su ove godine u osam kategorija imali blizu 60 harmonikaša uzrasta od 8 do 30 godina.

Podeljeno je dosta nagrada, imali smo i po dva treća i po dva druga mesta. To nam ukazuje da su takmičari bili veoma slični i dobro pripremljeni za festival. Prošlo je prvih pet godina kvalitetnog festivala. Ljudi vole narodnu muziku, našu harmoniku i naša kola i mislim da ovaj festival zaslužuje da traje i duže od ova dva dana, kaže Guran.

Žiri je zadovoljan organizacijom festivala. Jedan od članova žirija, Mića Janković, dugogodišnji prvi čovek velikog narodnog orkestra RTV Vojvodine kaže da su imali težak zadatak u juniorkoj i seniorskoj konkurenciji.

Ovo je velika promocija za harmoniku, jer to je narodni instrument i ona se najmasovnije svira u Srbiji. Samim tim što se ovde okupljaju  haromonikaši iz cele zemlje, mislim da je svako od njih mogao i da čuje od drugih gde su oni i na kom su nivou trenutno sada. Najteže nam je bilo u najstarijoj grupi, jer su svi bili izjednačeni. Mogli smo svima da damo prve nagrade, ali naravno morao je neko biti prvi, rekao je Mića Janković.

Najboljima su podeljeni pehari i diplome, koje im je uručio predsednik žirija Ljubiša Pavković.

Harmonika kao fenomen na ovim prostorima, kao nacionalni instrument sve je više zastupljena u Vojvodini, što mi je posebno drago. Ima puno talentovane, ima puno onih koji će postati pravi muzičari. To je dug proces i zahteva mnogo godina vežbanja, ali vidim da harmonika ima budućnost, kaže Pavković.

Publika je na kraju Festivala „Zlatna dirka – prva harmonika Vojvodine“ imala priliku da uživa u nastupima Mirka Kodića, virtuoza na harmonici, kao i estradnih umetnika Snežane Babić i Radiše Uroševića.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00