subota, 25. jun 2022.  09:10h
Pročitano 247 puta

Partnerski projekat iz Pančeva prvi put podržan od strane fonda Kreativna Evropa Evropske Unije

Agencija KomunikArt iz Pančeva jedan je od partnera na novom međunarodnom projektu „Remix Comix”, u kome učestvuju organizacije iz Srbije, Slovenije, Češke i Holandije, a koji je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije. 

Projekat „Remix Comix“ će se realizovati u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine Projekat „Remix Comix“ će se realizovati u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine KomunikArt promo/ Aleksandar Stojković

 

Ovo je prvi put u istoriji grada Pančeva da je jedna lokalna organizacija zavredila pažnju uglednog i važnog fonda, kao što je Kreativna Evropa.

Projekat „Remix Comix“ će se realizovati u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. 

Pored Agencije KomunikArt iz Pančeva, u projektu učestvuju i lider, Multimedijalni centar Led Art iz Novog Sada, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. 

Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima. 

Monika Husar Tokin, direktorka Agencije KomunikArt i jedna od koordinatorki na projektu je ovim povodom izjavila da joj je posebno drago što će se Pančevo naći na mapi evropski vrednih i važnih projekata.

Drago mi je i što smo mi, kao Agencija KomunikArt, učestvovali u kreiranju ovog inovativnog programa, koji je pre svega namenjen strip autorima i autorkama i marginalizovanim grupama u našem gradu, ali i široj publici. Raduje me što će Pančevo u naredne dve godine ugostiti više od 25 umetnika i umetnica i profesionalaca iz kulture i umetnosti iz više evropskih zemalja, kao i to što ćemo lokalnim strip i drugim umetnicima biti u mogućnosti da ponudimo odlazak na rezidencije u partnerske zemlje. Ovo je veliko priznanje za naš trud, koje dolazi nakon dve uspešne godine realizacije Međudržavnog sporazuma u oblasti stripa i kulture čiji smo potpisnici, zajedno sa Gradom Pančevom i Francuskim institutom, a koji se u vidu rezidencijalnih strip programa odvija u Pančevu i Angulemu (Francuska), kaže Monika Husar Tokin.

Razvoj inovativnih formata stripa odvijaće se u naredne dve godine u javnom prostoru pet evropskih gradova – Novog Sada, Ljubljane, Amsterdama, Praga i Pančeva.

Stripovi će biti kreirani kroz saradnju strip autora, pisaca i književnica, aktivista i lokalnih zajednica u četiri partnerske zemlje. 

Glavne aktivnosti u okviru ovog projekta biće dve konferencije na kojima će biti predstavljene dobre prakse, uz razmenu mišljenja i diskusiju o odnosu stripa sa nevidljivim nasleđem, javnim prostorima i socijalnom inkluzijom, kao i pet rezidencijalnih programa, u okviru kojih će pet umetnika na rezidencijalnom boravku kreirati pet stripova u javnom prostoru. Među ostalim aktivnostima realizovaće se šetnje posvećene nasleđu, kroz koje će rezultati projekta biti predstavljeni široj publici. 

Rezultat projekta biće pet stripova u javnom prostoru, jedno kataloško izdanje posvećeno projektu, kao i film. 

U projektu će učestvovati 25 multidisciplinarnih učesnika iz svake zemlje (strip autori, pisci, pesnici, aktivisti iz domena zajednice i nasleđa, stručnjaci), kao i više od 100 predstavnika zajednica iz marginalizovanih grupa. Stripovi će biti kreirani na prometnim lokacijama poput parkova, prodavnica, gradskih trgova, i promovisani kroz već postojeće stripove i festivale unutar ovih zajednica. 

Učesnici će kroz projekat imati priliku za interkulturnu i umetničku razmenu, kao i prostor da otkriju nevidljivo nasleđe – ono koje nije dovoljno predstavljeno u muzejima, školskim udžbenicima, TV programima i turističkim vodičima. 

Strip instalacije u javnim prostorima kao i konferencija "Strip, nasleđe i savremena umetnost" koje se realizuju u Novom Sadu zvanični su deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00