četvrtak, 23. jun 2022.  08:47h
Pročitano 1048 puta

Festival harmonike "Zlatna dirka Ivanovo 2022" 3. i 4. jula

Takmičarski festival „Prva harmonika Vojvodine – Zlatna dirka Ivanovo 2022“ ove godine biće održan po peti put i to 3. i 4. jula u Ivanovu kod Pančeva.

Festival harmonike "Zlatna dirka Ivanovo 2022" biće održan po peti put 3. i 4. jula Festival harmonike "Zlatna dirka Ivanovo 2022" biće održan po peti put 3. i 4. jula Pančevo MOJKraj

 

Predsednik žirija je Ljubiša Pavković, a članovi su Endži Mavrić, Mića Janković, Mirko Kodić, Ljiljana Stepić i Vlada Todosijević.

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da je festival od prvog dana dobro prihvaćen od strane takmičara, jer žiri čine kvalitetni i renomirani umetnici.

Festival je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda. Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka" je manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata, kaže Marko Guran.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji, visokim kriterijuma ocenjivanja i sjajnim gostima, festival "Zlatna dirka" je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom. 

Na festivalu nema kotizacije za takmičare. Organizatori svake godine rade poboljšanju kvaliteta revijalnog dela programa. I interesovanje harmonikaša za učešće na festivalu "Zlatna dirka" značajno je povećano u odnosu na prethodnu godinu.

Razlog tome su profesionalni rad žirija, kvalitet učesnika i visok nivo organizacije. Još na samom početku nastanka, festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije. Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator, takmičari se dele u 8 kategorija - od 8 do 30 godina (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, seniori, mlađi dueti i stariji dueti). I ove godine učesnici dolaze iz svih zemalja regiona, kaže Marko Guran.

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ - Prva harmonika Vojvodine je festival koji se održava u Ivanovu kod Pančeva. Reč je o najvećem, odnosno najbolje kotiranom festivalu harmonike i najvišem nivou takmičenja harmonikaša na teritoriji Vojvodine.

 

ivanovo harmonika 1024x550

 

Idejni tvorac i organizator manifestacije je  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ Ivanovo, koji je u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika „Balkan“ iz Pančeva, u takmičenje uključio veliki broj umetnika sa teritorije cele zemlje.

Pored srca festivala - takmičenja solista na harmonici, koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i seminari, stručna predavanja, koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike. Na samom koncertu ove godine, pored velikog broja vokalnih solista, narodnih orkestara, svetski priznatih harmonikaša, nastupiće i orkestri harmonike iz Rumunije i Austrije. Ove godine koncert će održati zvazde narodne muzike Aca Ilić, Biljana Jevtić, Snežana Babić-Sneki i Radiša Urošević uz pratnju orkestra Ivana Makevića, kaže Marko Guran.

Konkurs za prijavljivanje takmičara za ovogodišnji festival Prva harmonika Vojvodine „Zlatna dirka Ivanovo 2022“ je otvoren do 1. jula i objavljen na sajtu Festivala.

Festival „Prva harmonika Vojvodine“ je jedna od značajnih manifestacija koja promoviše Ivanovo i obogaćuje kulturnu i turističku ponudu ovog malog mesta. U selu živi nešto manje od 1.000 stanovnika, a u vreme festivala poseti ga više od četiri hiljada ljudi iz cele Srbije i iz regiona.

Organizatori i ove godine očekuju više od 5.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Program

Nedelja, 3. jul

11:00  - takmičarski deo (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, mlađi dueti) 

20:00  - revijalni deo sa dodelom nagrada i koncert pevača narodne muzike Aleksandra Ilića i Biljane Jevtić, kao i virtuozi na harmonici uz pratnju orkestra Ivana Makevića         

Ponedeljak, 4. jul

11:00 – takmičarski deo (juniori, seniori i stariji dueti)

20:00 – revijalni deo sa dodelom nagrada i koncert: pevači narodne muzike Snežana Babić i Radiša Urošević uz pratnju orkestra Ivana Makevića. 

Organizator Festivala „Prva harmonika Vojvodine“ je Dom kulture u Ivanovu.

Sve informacije o festivalu i takmičarskim propozicijama zainteresovani mogu pročitati na sajtu festivala Prva harmonika Vojvodine https://prvaharmonikavojvodine.com/

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.70 117.41 USD 107.19 107.83 CHF 120.49 121.21 SEK 10.09 10.15