petak, 27. maj 2022.  20:32h
Pročitano 266 puta

Otvoreno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom ”rafinerijamanastir” svečano je otvoreno danas u Narodnom muzeju Pančevo. Na otvaranju se u ime Grada Pančeva obratila Marija Jević, članica gradskog veća za kulturu.

U Pančevu je otvoreno 20. Bijenale umetnosti koje će trajati do 27. juna U Pančevu je otvoreno 20. Bijenale umetnosti koje će trajati do 27. juna Grad Pančevo

Umetnost nudi prostor u kome duh može da diše, rekao je Džon Apdajk, a Pančevo, evo već dvadeseti put nudi prostor umetnicima da prikažu ono čime žele da učine ovaj svet boljim. Jer umetnost svakako nije puko reprodukovanje okoline, umetnost nas čini boljima, menja nam poglede i tera na promišljanje. I pančevačko Bijenale u svakom svom novom izdanju nudi nešto novo, tera naš duh da diše, otvara nam nove vidike. Tokom narednih dana svakako ću biti ponosna što je naš grad domaćin umetnicima iz čitavog sveta. Pančevci imaju tu privilegiju da imaju ovo Bijenale, a Grad Pančevo ima obavezu da podrži i sačuva Bijenale za generacije koje dolaze, rekla je na otvaranju Marija Jević.

Performans Katinka Malajmare foto Marko Zorić

 

 

Na otvaranju su govorile i Ivana Markez Filipović, urednica likovnog programa Kulturnog centra Pančevo i ovogodišnja selektorka Bijenala umetnosti Maja Ćirić.

Ivana Markez Filipović je u uvodnom obraćanju izrazila veliko zadovoljstvo što ima čast i priliku da prisutne pozdravi u dvorištu Narodnog muzeja, gde zajedno proslavljaju jedan veliki jubilej - 20. godina Bijenala umetnosti u Pančevu.

 

Performans Mune Musi foto Marko Zorić

 

Maja Ćirić je prisutnima objasnila kustoski koncept ovogodišnjeg Bijenala.

“Kada pomislim na prvi odlazak u Manastir Vojlovicu, koji opstaje uprkos pretnji koju rafinerija godinama izaziva, pomislim i kako bi trebalo podići vidljivost ovog fenomena. Neću zauzimati stranu, neka svako za sebe kaže da li je za rafineriju ili manastir, ili u svom životu kultiviše i malo rafinerije i malo manastira. Vodim poreklo iz grada Pančeva i osećam ga kao deo svoje lične priče. Volela bih da u budućnosti ovo Bijenale još više zasija, da postane važna tačka na putu svakog umetnika. To je moja rođendanska želja Bijenalu – da sve više raste i da u njemu učestvuje što više zanimljivih ljudi“, rekla je Maja Ćirić.

 

 

284171084 712498673324385 408454907707035988 n

 

Tokom večeri izvedena su i tri performansa, uz jednu filmsku projekciju.

U Svetosavskom domu svoj performans “Potential Energy” izveo je danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang). 

U Bioskopu Vojvodina svoj performans “Bologna St. 173” izvela je Muna Musi iz Eritreje. 

 

Performans Heselholt i Majlvang foto Marko Zorić

 

U zgradi SK12 rumunska umetnica Katinka Malajmare izvela je performans “Best Boy Electric”.

Program otvaranja završen je projekcijom filma “Popcorn” umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva.

Izložbe i programi Bijenala održavaju se u osam prostora u Pančevu.

 

284068519 1415824368869759 8255626184522357136 n

 

Na jubilarnom 20. Bijenalu umetnosti u Pančevu pod imenom “rafinerijamanastir”, koje će biti održano od 27. maja do 27. juna, svoja dela predstaviće 22 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva.

Na Bijenalu će biti prikazano još nekoliko novih ostvarenja poput video rada Sanje Anđelković, ulja na tekstilu Milice Mijailović, skulptura Milenka Prvačkog, digitalne instalacija Mita Borasa, instalacija Jelene Micić i Darije Medić, i rezultat zajedničke radionice Matrijaršije i Panonki.

Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su, Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo, Goethe-Institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00