petak, 27. maj 2022.  15:54h
Pročitano 362 puta

In memoriam: Verica Jevtić – članska karta broj jedan u Gradskoj biblioteci

Umrla je Verica Jevtić, prva bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Pančevo sa fakultetskom spremom. Takođe, kolektiv biblioteke joj je iz velikog poštovanja, dodelio člansku kartu sa brojem jedan.

Verica Jevtić Verica Jevtić Gradska biblioteka Pančevo

Sahrana Verice Jevtić obaviće se na Pravoslavnom groblju u subotu, 28. maja u 14 časova.

Komemorativni skup će se održati u ponedeljak u 13 sati u Čitaonici gradske biblioteke.

Verica Jevtić je rođena na severu Banata u Novom Kneževcu, 24. jula 1928. godine, u porodici protestantskog sveštenika koji je tu dužnost obavljao u Adventističkoj crkvi. Pošto su se zbog toga često selili, osnovnu školu je završila u Vinkovcima, živela je u Somboru, Banatskom Novom Selu. Gimnaziju je završila u Pančevu, a Filološki fakultet u Beogradu na smeru za Jugoslovensku i svetsku književnost.

1. oktobra 1957. godine, tadašnji direktor Đorđe Vlajić prima je u biblioteku na posao. 

Pre rada u biblioteci kratko je radila kao profesor u gimnaziji.

Započela je svoj rad na Dečjem odeljenju, kasnije je prešla na Odeljenje za katalogizaciju  knjiga, gde je ostala do odlaska u penziju. Ona je na svoju inicijativu uspostavila predmetni katalog u biblioteci, formirala naslovni i dopunila azbučni katalog. 

Zajednica bibliotekara Srbije u saradnji sa Bibliotekarskim društvom Srbije dodelila joj je 1977. godine nagradu ,,Milorad Panić- Surep" koja se dodeljivala bibliotekama, odnosno upravnicima biblioteka, ali ovu nagradu je ona primila kao bibliotečki radnik. Nagrada se dodeljuje za zapažene rezultate na unapređenju bibliotekarstva i širenja knjiga. Kao penzioner redovno je navraćala u Gradsku biblioteku i pratila sve njene aktivnosti. 

 

Autor:  N. Rotar
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00