sreda, 23. decembar 2015.  21:10h
Pročitano 1897 puta

Novine u “Glasniku muzeja Banata”

U Narodnom muzeju Pančevo danas je predstavljen 17. broj časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Glasnik muzeja Banata“ u izdanju Narodnog muzeja Pančevo.

U novom broju su radovi iz oblasti arheologije, etnologije, istorije, istorije umetnosti U novom broju su radovi iz oblasti arheologije, etnologije, istorije, istorije umetnosti Narodni muzej

U ovogodišnjem broju čitaocima su predstavljeni radovi iz oblasti arheologije, etnologije, istorije, istorije umetnosti, kao i prikazi određenih tema, građe i konzervatorskih radova. Novina u „Glasniku“ je rubrika muzeologija.

Rubrika muzeologija se odnosi na istraživanja koja se tiču teorijskog i praktičnog proučavanja muzeja, njihovog funkcionisanja, muzejske publike (navike, razmišljanja, potrebe...), novih ideja u načinima izlaganja, vođenja posetilaca itd. U prevodu, analizira se dosadašnja praksa kako bi se osmislili najbolji načini za budući razvoj, objasnio je sekretar redakcije Damir Prašnikar.

glasnik muz banata

 

„Glasnik muzeja Banata“ je stručni časopis koji Narodni muzej Pančevo izdaje još od 1988. godine i može se posmatra kao zbornik radova muzeja iz Pančeva, Vršca, Zrenjanina, Kikinde i Bele Crkve.

Njegov značaj se, između ostalog, ogleda i u stručnim bodovima koji su potrebni kustosima i konzervatorima kako bi napredovali u zvanjima.

 

glasnik muzeja

 

Povodom obeležavanja 90 godina postojanja pančevačkog muzeja 2013. godine „Glasnik“ je dobio potpuno novi, moderan dizajn.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00