utorak, 3. maj 2022.  17:18h
Pročitano 226 puta

Izložba 53. likovne kolonije „Deliblatski pesak 2021“ u Pančevu

Izložba radova 53. likovne kolonije „Deliblatski pesak 2021“ otvorena je u Narodnom muzeju Pančevo. Građani na izložbi mogu da pogledaju dela 17 umetnika iz Pančeva, Kragujevca, Niša, Novog Sada i Sokobanje.

Sa otvaranja ovogodišnje izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji Deliblatski pesak 2021 Sa otvaranja ovogodišnje izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji Deliblatski pesak 2021 Grad Pančevo

Svečanom otvaranju 53. izložbe radova likovne kolonije „Deliblatski pesak 2021“ odazvao se veliki broj posetilaca. 

Borislav Vranješ, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Pančevo podsetio je da prošle godine likovna kolonija nije bila održana u oktobru zbog situacije sa virusom korona. Napomenuo je da je u okviru ove izložbe bitno što su učestvovali mladi fotografi.

 

IMG 3247

 

Izložba radova sa 53. Likovne kolonije "Deliblatski pesak" podrazumeva da je nastavljen kontinuitet delovanja jedne od najstariijh smotri na ovim našim prostorima. Kolonija već više od pet decenija okuplja ugledne stvaraoce iz zemlje i inostranstva. Ono što čini istorijsko-umetničku osnovu u radu kolonije i što generiše njene karakteristike posebnosti jeste markiranje u datom vremenu odgovarajućih i prihvaćenih programskih inovacija kao obrazaca kreativnih modela nastalih tokom pedesetogodišnjeg perioda. Stilska šarolikost, kao karakteristika likovne produkcije nzvane "umetnost posle dvehiljadite" omogućavala je većini aktera da se oslobode potrebe za stalnim dokazivanjem u smislu avagangardističke likovne akcije, napisao je Mile Ignjatović u uvodniku kataloga ovogodišnje izložbe.

 

IMG 3261

 

Izloženi su radovi Dušana Todorovića iz Novog Sada, Jelice Ašanin iz Niša, Miljane Drašković iz Užica, Katarine Nedeljković i Milice Radović iz Kragujevca, Zorana Todorovića iz Smederevske Palanke i Momira Armuša iz Sokobanje, kao i pančevačkih umetnika Nebojše Jocića, Jelene Badnjevac-Ristić, Jelene Lalić, Gorski Kabadaje, Milosav Uroševića, Marije Stanojlović, Zorana Deranića, Ivana Veličkoviča, Ksenije Barić i Igora Gardinovačkog.

Mladi pančevački umetnik Igor Gardinovački će u narednom periodu u Kulturno prosvetnoj zajednici Pančeva preuzeti brigu o koloniji.

 

IMG 3253

 

Izložba likovne kolonije „Deliblatski pesak 2021“ trajaće do 25. maja. Organizatori su Kulturno prosvetna zajednica Pančevo, Narodni muzej pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

 

IMG 3262

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00