nedelja, 27. februar 2022.  11:56h
Pročitano 465 puta

Koncert tradicionalne muzike Narodnog orkestra Doma kulture Banatsko Novo Selo

Koncert tradicionalne muzike Velikog narodnog orkestra Doma kulture "3. oktobar" iz Banatskog Novog Sela pod nazivom "Balkanska pletenica" održaće se 20. marta u Dvorani Kulturnog centra Pančeva sa početkom u 19 časova. Ulaz slobodan.

Narodni orkestar Doma kulture u Banatskom Novom Selu Narodni orkestar Doma kulture u Banatskom Novom Selu Dom kulture Banatsko Novo Selo

 

Veliki narodni orkestar Doma kulture iz Banatskog Novog Sela čini dvadesetak profesionalno opredeljenih mladih muzičara. Već duži niz godina ovaj orkestar osvaja vredne nagrade u zemlji i inostranstvu i u krugovima tradicionalne muzike važi za jedan od boljih orkestara u zemlji. Orkestar ima više od 40 profesionalnih muzičkih snimaka, a zastupljeni su vrlo retki tradicionalni instrumenti kao što su: cimbalo, panova frula, frula, kaval... uz akcenat na gudačkom delu.

Repertoar se sastoji od izvornih i aranžiranih balada do Hore stakato, Kalucul din Gorž i sličnih bisera rumunske tradicionalne muzike koji spadaju u svetsku kulturnu baštinu. Danas je i u samoj Rumuniji malo orkestara koji se na ovakav način bave tradicionalnom muzikom, kaže Bojan Boljanac, v.d. direktora Doma kulture „3. oktobar“ Banatsko Novo Selo.

Pored vokalno-instrumentalnih solista, gosti će im biti pevačka grupa i prvi folklorni ansambl Doma kulture „3. oktobar“, vokalna solistkinja Danka Stojiljković i vokalna grupa "Dankina brojanica", vokalna solistkinja Izvorinka Milošević i instrumentalni solista na harmonici Sorin Boljanac.

Narodni orkestar redovno učestvuje na festivalima, smotrama i takmičenjima u Srbiji i širom Evrope. Poznat je u više evropskih zemalja. Blisko sarađuje s više od 30 kulturno-umetničkih društava iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Slovenije, Rumunije, a poslednjih nekoliko godina i sa četiri kulturno-umetnička društva iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Na evropskim smotrama srpskog folklora učestvuje od 2011. godine. Dirigent – autor muzičkih aranžmana, kao i sam orkestar, više puta su nagrađivani srebrnim i zlatnim plaketama na evropskim smotrama.

Na Saboru pesme i lepote Srbije, održanom 2019. godine u Banatskom Novom Selu, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, predstavili su se folklornim grupama i orkestrom, koji je pratio i amatere ali i vokalne soliste takmičare, a tada su dobili i povelju za najbolji seoski orkestar Srbije od Kulturno prosvetne zajednice.

Zainteresovani mogu pronaći na YouTube kanalu Narodnog orkestra Banatskog Novog Sela veliki broj snimaka s domaćih i međunarodnih festivala, kao i više od 40 numera s RTV 2. Takođe, mnoštvo snimaka je postavljeno i na kanalima Adriana Čebzana i Bojana Boljanca.

 

balkansa pletenica 20 mart

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00