nedelja, 29. novembar 2015.  18:28h
Pročitano 1785 puta

Tri ženska benda sinoć su nastupila u Apolu

Muzički program „Dva minuta pažnje“ Festivala ženskog stvaralaštva „Hajde da virimo“ održan je sinoć u prepunoj dvorani „Apolo“ u Pančevu u okviru kojeg su nastupila tri ženska benda: Nemezis, Vibrator u rikverc i Fandango. 

"Vibrator u rikverc", jedan od tri ženska benda koji je sinoć svirao pred pančevačkom publikom "Vibrator u rikverc", jedan od tri ženska benda koji je sinoć svirao pred pančevačkom publikom S.Ćuruvija

Program je počeo projekcijom filma „Boje: prvi pravi ženski zvuk“ o kultnom novosadskom bendu. Film je režirala Brankica Drašković. 

U filmu se govori o nastanku i problemima na koje je prvi ženski rok bend u Srbiji nailazio tokom razvijanja karijere. 

Brankica je film koncipirala kao dinamičan kolaž priče i muzike, prateći moderne trendove u dokumentarnom filmu. Bez praznog hoda, svi sugovornici su kratki, jezgroviti, izvlači se samo bit iz razgovora s njima i to se onda ukomponira u arhivske snimke live nastupa, TV gostovanja ili video spotova, navodi se u recenziji Mirsada Mujkanovića Hadže. 

Nakon filma, publiku je pozdravila Tatjana Nikolić iz Femiks mreže ženskog stvaralaštva i istakla da na današnjoj muzičkoj sceni još uvek postoje predrasude o ženskim bendovima. 

Tatjana Nikolić iz Femiks mreže ženskog stvaralaštva

Uprkos tome što neki od ovih bendova koje ćete večeras čuti postoje više od pet godina, i uprkos svemu što smo čuli gledajući film „Boje“, i dalje postoje predrasude da devojke sviraju lošije, da su neki instrumenti muški, da bubanj ne može da svira devojka... Devojke koje večeras nastupaju definitivno će srušiti te predrasude, ako one i postoje u prostoriji, kaže ona. 

Bend „Fandango“ iz Beograda, koji je svirao mešavinu rokenrola, popa, dramenbejsa i panka, probio je led i otvorio koncertni deo programa. 

Bend "Fandango" nastupio je sinoć pred Pančevcima u Apolu

Staša Koprivica - vokal, Ana Joševski - bas gitara, Marijana Jelić – gitara koje čine bend Fandango, u početku su svirale „sve i svašta“, ali ubrzo su se okrenule stvaranju autorskih pesama koje su naišle na veoma pozitivne kritike publike. „Pozovi me“, „Hejt“, „Supermarket“ neke su od pesama koje su svirale sinoć. Učestvovale su na Demo Festu u Banja Luci i Beogradskom autorskom rok festivalu. 

Nakon njih su nastupile „Nemesis“ iz Beograda, prvi i trenutno jedini ženski melodic death metal bend u Srbiji. 

Za sada, uglavnom, sviraju obrade pesama grupa “Arch Enemy”, „Kreator“, „Death“, „Pantera“, a publika je sinoć imala priliku a čuje i njihove nove autorske pesme, koje su naišle na veoma pozitivne reakcije. 

Pančevačka publika uživala je i u nastupu benda Nemesis

Pobednice su „Demo Masters“ takmičenja 2014. godine, u kategoriji cover bendova, a bitno je spomenuti i da su organizatorke festivala „Žene sviraju sve“ u Domu omladine Beograda.  Sanja Drča - vokal, Aleksandra Petrović - gitara, Tijana Milivojević . gitara, Anja Tvrtković - bas gitara, Selena Simić – bubnjevi je sastav ovog energičnog benda. 

Domaćoj, ali i regionalnoj publici poznat bend „Vibrator u rikverc“ (VUR) svojim hitovima „Doris“, „Begbede Wonderbra”, Neko nema ni to“, ali i atraktivnim, silovitim i provokativnim nastupom, Snežana Popović (vokal), Sofija Jovanović (bas), Selena Simić (bubanj), a posebno Branislav Radovanović koji je na gitari, maskiran u žensko, menjao Mariju Novaković. 

Iza sebe imaju veliko koncertno iskustvo, a rado su viđene gošće gotovo svih festivala u zemlji i regionu. Sarađivale sa stranim („Zone of the dead'' Warner chappell-Italija., „Cleopatra records“ L.A./SAD) i domaćim diskografskim kućama (Lampshade media, Kulturni centar Pančeva) a za potrebe debi albuma osnovale su i vlastiti lejbl Tirkizni revolver. 

Za spektakularni vizuelni deo zaslužna je multimedijalna umetnica, Jelena Rubil, dekanka Fakulteta lepih umetnosti u Banjaluci. 

 

Autor:  M.M.
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00