četvrtak, 26. novembar 2015.  12:14h
Pročitano 2095 puta

Kratka forma kao izazov

Tribina „Pop Rok video spot u Srbiji danas“ održana je sinoć u galeriji Milorada Bate Mihailovića, u okviru Festivala ženskog stvaralaštva „Hajde da virimo“. 

Sve je više žena u muzici i filmu/videu u različitim sferama (muzičarke, rediteljke, kamermanke...), koje ravnopravno stvaraju sa muškarcima, iako to nije bio slučaj pre deset godina – bio je opšti zaključak diskusije na jučerašnjoj tribini u Pančevu Sve je više žena u muzici i filmu/videu u različitim sferama (muzičarke, rediteljke, kamermanke...), koje ravnopravno stvaraju sa muškarcima, iako to nije bio slučaj pre deset godina – bio je opšti zaključak diskusije na jučerašnjoj tribini u Pančevu HDV

Mr Jelena Rubil, dekanka fakulteta lepih umetnosti u Banjaluci i multimedijalna umetnica, Marina Uzelac, rediteljka, Nikola Jovanović, urednik muzičkog programa na MTV Srbija i Snežana Popović, frontmenka benda „Vibrator u rikverc” govorili su o spotovima na domaćoj, ali i na svetskoj sceni, o njihovom menjanju kroz vreme, i o razlozima i uzrocima njihove promene. Moderatorka tribine je bila Snežana Ćuruvija, direktorka festivala "Hajde da virimo"

Jelena Rubil smatra da su današnji video spotovi u duhu osamdesetih, da i bez zvuka spot dobro izgleda zbog znanja koje iza njega stoji. 

Nikola Jovanović ističe da muzički spot može da „proda“ pesmu. 

Danas je publika zahtevnija. Traži efekte, da se nešto desi. Nije dovoljno da muzika bude dobra, potrebno je i da vizuelno pridobije i očuva pažnju publike, objašnjava on. 

Pozitivan pomak je činjenica da je sve više žena u muzici i filmu/videu u različitim sferama (muzičarke, rediteljke, kamermanke...), koje ravnopravno stvaraju sa muškarcima, iako to nije bio slučaj pre deset godina – bio je opšti zaključak diskusije.  

Iako kratka forma može da bude ograničavajuća, Marina Uzelac kaže da je to što mora da se izrazi ideja u samo par minuta za nju izazov. 

Bend Vibrator u rikverc dosta pažnje pridaje svom vizuelnom identitetu i vodi računa o svakom detalju - sviranju, pevanju, video spotu... Vole da eksperimentišu, pa je tako i spot njihove pesme „Neko nema ni to“ zaslužan za to da su za njih čuli i ljudi koji, inače, ne prate njihovu muziku. 

U toku tribine su prikazivani video spotovi domaćih bendova, kao što su Artan Lili, Vibrator u rikverc, Ti, Ensh... a koje su režirali učesnici. 

Za kraj je pretpremijerno prikazan spot „Stereo jezik“ benda Vibrator u rikverc produkcije „15 minutes pictures" i „Tirkizni revolver“. Ovaj spot će televizijsku premijeru imati 14. decembra na MTV-ju.  

 

Autor:  HDV
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00