četvrtak, 24. jun 2021.  14:50h
Pročitano 245 puta

U Gradskoj kući otvorena izložba u okviru manifestacije „Dani Slovenije“ u Pančevu

Povodom održavanja kulturne manifestacije „Dani Slovenije“ u Pančevu, naš grad je posetio ambasador Republike Slovenije u Beogradu Nj.E. Damjan Bergant. 

Ambasador Slovenije u pratnji gradonačelnika Pančeva pogledao je izložbu u holu Gradske uprave Pančevo Ambasador Slovenije u pratnji gradonačelnika Pančeva pogledao je izložbu u holu Gradske uprave Pančevo Grad Pančevo

Delegaciju Amabasade Republike Slovenije dočekali su gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu Marija Jević. 

Nakon sastanka sa gradonačelnikom, ambasador je u Gradskoj kući svečano otvorio izložbu fotografija „Vozom kroz Sloveniju“ autora Josipa Vebera i Blaža Kavčića. U okviru programa emitovan je i kratki promotivni film o Sloveniji. 

Svečanost su upotpunile i učenice Muzičke škole „Jovan Bandur“ - tamburaški duo „Fantastik“, koji čine Petra Vitomirov i Helena Delić. 

Posetioci su takođe mogli da uživaju i u pratećem gastronomskom događaju i prezentaciji slovenačkih jela i specijaliteta, koje su pripremili učenici i profesori ugostiteljskih smerova Ekonomske škole „Paja Marganović“ Pančevo. 

Manifestacija „Dani Slovenije“ održava se u Pančevu od 17. do 27. juna. 

Ambasador Slovenije, Nj.E. Damjan Bergant zahvalio se organizatorima i gradonačelniku Pančeva i istakao da mu je drago i da se raduje da je u Pančevu prisutno 24 naroda i narodnosti i da je jedna od njih i slovenska zajednica, koja se ovda oseća dobro i neguje svoju kulturu i tradiciju. Napomenuo je i da mu je takođe drago da se Pančevo razvija i da imamo dobre odnose na lokalu. 

Veoma mi je drago i da imamo danas ovde izložbu o železnici, koja predstavlja ne samo železničku strukturu, nego i Sloveniju kao takvu i mnogo sam ponosan na to što promoviše moju zemlju, rekao je ambasador Slovenije.

 

IMG 1837

 

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva zahvalio se ambasadoru na poseti Pančevu.

- U organizaciji našeg sugrađanina Josipa Vebera, koji je ujedno i predsednik Udruženja Slovenaca u našem gradu, danas imamo čast da ugostimo i ambasadora Republike Slovenije i ovom prilikom želim da se zahvalim na ovoj poseti. Mi smo imali kratak sastanak pre otvaranja izložbe na kojem smo razmenili informacije u vezi sa gradom Pančevom i odnosom grada Pančeva prema nacionalnim manjinama koje žive u našem gradu. To je nešto na šta smo zaista ponosni i Pančevo je zaista jedan multikulturalan grad koji se trudi da delovanjem Gradke uprave, a i svih ostalih institucija uvaži sve zajednice koje žive ovde. Želimo da se oni osećaju dobro i da osete Pančevo kao svoj grad, a ovakva izložba i manifestacija je upriličena upravo iz tog razloga, jer zajednica Slovenaca u gradu Pančevu postoji i nije mala i ovaj događaj je od značaja i za slovenačku zajednicu, ali i za Grad Pančevo, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Stevanović. 

Gradonačelnik je pozvao sugrađane da pogledaju izložbu fotografija i da se uvere u sve lepote Slovenije.

 

IMG 1827

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00