petak, 21. maj 2021.  02:10h
Pročitano 209 puta

Predstava „Violina, daire i pegla” Nikolaja Koljade 23. maja u Pančevu

Pozorišna predstava „Violina, daire i pegla” Nikolaja Koljade gostuje na Maloj sceni Kulturnog centra Pančeva u nedelju, 23. maja u 19:30. Predstavu je režirao Stevan Bodroža, a igraju Jasmina Večanski, Mihaela Stamenković, Maja Jovanović, Uglješa Spasojević, Ivana Nedeljković, Darko Bjeković.

Predstava je na repertoaru KC Pančevo 23. maja Predstava je na repertoaru KC Pančevo 23. maja promo

 

Na ruskoj svadbi izbija svađa između dve porodice. Razlog je svadbarski, nebitan, ali sam sukob skida maske s lica svih aktera u ovom činu. Humor Nikolaja Koljade je neodoljiv, ukorenjen je u mentalitetu, u stavovima malograđana koji kad se izlože bilo kakvom sudu zdravog razuma, postaju skoro nadrealni u svojoj bizarnosti.

Prema rečima reditalje Stevana Bodrože „Violina, daire i pegla” je komedija od jednog čina srpskoj publici dobro poznatog ruskog dramatičara Никола́й-a Коляда́-e. Radnja se dešava na jednoj ruskoj svadbi na kojoj je izbila svađa između dve porodice. Razlog je svadbarski, povezan s pijanstvom, nebitan… ali sam sukob skida maske s lica svih aktera u ovom činu. Humor Никола́й-a Коляда́-e je neodoljiv, ukorenjen je u mentalitetu, u stavovima malograđana koji kad se izlože bilo kakvom sudu zdravog razuma, postaju skoro nadrealni u svojoj bizarnosti… S druge strane, on svojim humorom postavlja duboka egzistencijalna pitanja, problematizuje smisao i besmisao ljudskih odluka koje oni donose usput, „kako padne”, čime tragično određuju dalje tokove svojih života… Kao i kod mnogih drugih ruskih dramatičara, život se dešava negde drugde, on je samo predstava o sreći i „u širokom luku” zaobilazi glavne aktere koji o njemu sanjaju… Tako su naši Lenja i Nataša, mladoženja i mlada, u svojoj mladosti i naivnosti verovali da je brak sasvim nešto drugo od onoga kako im se pokazao… Eto, baš prvog dana svabe… a i prve bračne noći. Svi učesnici ove svadbe, svi likovi ovog komada velika su deca i u tome je njihova komičnost i njihova tragičnost, ne razumeju da učestvuju u projektu koji je „za večnost” i koji će imati dalekosežne posledice po njihove živote. Dok se koprcaju u svojim banalnim svađama, narastajuće svesni da nemaju nikakve veze jedni s drugima i da su nesrećno požurili da se vežu u rodbinske odnose, senka turobne budućnosti nadvija se nad njima… U tome i jeste poenta piščeve komedije jer ona kao da otelotvoruje staru izreku: „Nemoj toliko da se smeješ, plakaćeš posle.”

Autor:  KC Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00