petak, 5. jun 2020.  10:57h
Pročitano 1946 puta

Pančevac priredio antologiju rumunskog aforizma na srpskom jeziku

Pod naslovom „Med i otrov“ objavljena je Antologija rumunskog aforizma na srpskom jeziku koju je preveo i priredio književnik i prevodilac Aleksandar Čotrić iz Pančeva.

Detalj s korica knjige Detalj s korica knjige print screen

Prvi put na našem jeziku pojavljuje se knjiga ove vrste u kojoj se na više od tri stotine strana nalazi oko dve i po hiljade aforizama, koji predstavljaju izbor iz stvaralaštva 85 autora, među kojima su i neki svetski poznati pisci, filozofi i mislioci, kao što su Ežen Jonesko, Emil Sioran, Mirča Elijade, Mihaj Eminesku, Nikita Stanesku i Tristan Cara. Za svakog autora navedeni su i osnovni biografski podaci, a priređivač je u uvodnom tekstu izložio istorijski razvoj rumunskog humora i satire, s posebnim osvrtom na aforistiku. Izdavač Antologije je Savez Srba iz Rumunije, sa sedištem u Temišvaru.

U Antologiji se nalaze i misli rumunske kraljice Elizabete od Vida (1843-1916) koja je aforizme objavljivala pod pseudonimom Karmen Silva. Upravo je njena misao „Aforizam je kao pčela - u njemu su i zlatni med i otrovni žalac“, bila inspiracija priređivaču da Antologiju nazove „Med i otrov“. Priređivač navodi interesantan podatak da je aforizme pisala i srpska kraljica Natalija Obrenović (1859-1941), koja je po majci rumunskog porekla.

Čotrić se potrudio da srpskim čitaocima približi i stvaralaštvo savremenih aforističara koji pišu na rumunskom jeziku, ne samo u Rumuniji, već i u Moldaviji, SAD, Kanadi i drugim državama, među kojima se izdvajaju Valeriju Butulesku, Viktor Martin, Dorel Šor, Korneliju Vadim Tudor i Nikolaje Petresku Redi.

U Antologiji su zastupljena i trojica autora iz Temišvara koji pišu na maternjem srpskom i rumunskom jeziku - Goran Mrakić, Goran Mišković i Jadran Klanica, kao i Florin Caran i Vasile Barbu rumunsko-srpski pisci koji žive u banatskom mestu Uzdinu, u Srbiji.

Knjigu je likovno opremio Tošo Borković, a antologija sadrži i pogovor književnika i urednika nedeljnika na rumunskom jeziku "Libertatea" Valentina Mika iz Pančeva

Prvo predstavljanje Antologije rumunskog aforizma biće održano krajem juna u Pančevu, a potom i u Banatskom Novom Selu, Uzdinu i Kovačici.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00