utorak, 19. mart 2019.  23:02h
Pročitano 1741 puta

U Pančevu predstavljen novi sistem za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi

Novi sistem za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi predstavljen je u Pančevu, u prostorijama Privredne komore.

Predavanje je održano u Privrednoj komori u Pančevu Predavanje je održano u Privrednoj komori u Pančevu Pančevo MOJKraj.rs

Na prezentaciji, na kojoj je predstavljen i elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs, bilo je reči o novim zakonskim odredbama (novi zakonski okviri i onlajn sistem za prijavu radnika) koje se odnose na angažovanje sezonskih radnika i koje su novine u regulativi.

Reč je o jednistvenoj baza na nivou države sezonskih radnika na koju je poslodavac dužan da prijavi radnike. Kako je istaknuto, Zakonom su regulisani i načini angažovanja i prekida radnog angažovanja. 

 

IMG 20190318 101257

 

Zakon propisuje da sezonski radnici ne mogu biti angažovani po manjoj ceni rada od zakonski utvrđene minimalne cene rada po satu i da moraju biti prijavljeni na penziono i socijano osiguranje tokom trajanja angažovanja, dok zdravstveno osiguranje važi samo zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu i profesionalnih bolesti.

Takođe, sezonski radnici ne mogu biti angažovani duže od 12 sati u toku dana sa pauzom od najmanje 30 minuta.

Prijave se podnose elektronskim putem. Baza je onlajn i dostupna je 24 časa.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00