petak, 11. maj 2018.  22:39h
Pročitano 1359 puta

Istraživanje o zelenoj ekonomiji u Srbiji

Početkom 2018. objavljena je publikacija "Transformacija ekonomije na Balkanu: promena javne politike, a ne klime", kao i priručnik o zelenoj ekonomiji, u okviru transnacionalnog projekta koji je sprovela Green European Foundation uz podršku organizacija Blue Link iz Bugarske, Sunrise iz Makedonije i udruženja U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP) iz Srbije.

Početkom 2018. objavljena je publikacija "Transformacija ekonomije na Balkanu: promena javne politike, a ne klime" Početkom 2018. objavljena je publikacija "Transformacija ekonomije na Balkanu: promena javne politike, a ne klime"

Istraživanje koje je sprovedeno je pokazalo ogroman potencijal za razvoj zelene ekonomije i ukazalo na činjenicu da ove nacionalne ekonomije trenutno idu u drugom pravcu: subvencionisanje multinacionalnih kompanija i mega infrastrukturnih projekata, privatizaciju prirodnih resursa i razvoj linearne proizvodnje. Očigledan je proces političke centralizacije, uzimajući nadležnosti sa lokalnog nivoa i isključivanje građana iz ekonomskih i društvenih odluka.

U ovom okruženju, jedino moguće rešenje koje istraživači vide su ekonomske inicijative koje kreću “odozdo na gore”, lokalna ekonomija u formi malih i srednjih preduzeća i kooperative sa ciljem udruživanja rada i usluga. Zemlje regiona imaju svoje istorijsko nasleđe kooperativne ekonomije i zadružne proizvodnje, koja je sada u procesu obnove.

Istraživači iz oblasti zelene ekonomije iz Makedonije i Srbije će predstaviti glavne rezultate istraživanja na konferenciji pod nazivom “Zelena ekonomija: Kooperativno društvo” koje će se održati 1. juna 2018. godine u Beogradu. Pored ove prezentacije, u okviru konferencije biće organizovane dve panel diskusije sa istaknutim organizacijama i pojedincima koji rade na zelenoj ekonomiji u Srbiji i zajedno sa njima ćemo diskutovati na temu kako započeti zeleni biznis u Srbiji i istaknuti kooperativni model kao jedno od održivih rešenja.

Ovu konferenciju organizuje Green European Foundation uz podršku Sunrise, Makedonija i U mreži, Polekol i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika iz Srbije i uz finansijsku podršku Evropskog parlamenta za Green European Foundation kao i uz podršku EU info centra u Beogradu.

Uskoro ćemo objaviti više informacija o ovoj konferenciji.

Autor:  Ž.Živković
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00