petak, 2. mart 2018.  16:55h
Pročitano 2459 puta

Obaveštenje: Uskoro rešenja za naknadu za odvodnjavanje

JVP „Vode Vojvodine“ obaveštava korisnike na području Vojvodine da je Vlada Republike Srbije donela Uredbu o visini naknada za vode. 

U sisteme za odvodnjavanje konstantno se mora ulagati, a održavanje tog kompleksnog sistema  godišnje zahteva oko 3,65 milijardi dinara U sisteme za odvodnjavanje konstantno se mora ulagati, a održavanje tog kompleksnog sistema godišnje zahteva oko 3,65 milijardi dinara www.pixabay.com

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona o vodama iz 2016. godine, naknadu za odvodnjavanje fizičkih lica više ne zadužuje Poreska uprava, već JVP “Vode Vojvodine“ Novi Sad. Rešenja obveznicima (fizičkim i pravnim licima) na adrese biće poslata u naredna dva meseca, a odnosiće se na 2017. i prva tri meseca ove godine. 

Za preostalih 9 meseci 2018. godine rešenja će biti poslata do kraja godine. Visina naknade za odvodnjavanje ostaje ista kao i 2016. godine, navodi se u saopštenju JP Vode Vojvodine.

Iz ovog preduzeća napominju da naknada za odvodnjavanje, (nekadašnji vodni doprinos), nije nova obaveza za poljoprivrednike i nema veze sa porezom na imovinu. Porez na imovinu i dalje zadužuju poreske uprave.

Naplaćena sredstva evidentiraju se u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine, a koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi, među kojima je odvodnjavanje izuzetno važno. Od funkcionisanja sistema za odvodnjavanje direktno ili indirektno zavisi 1,8 miliona hektara zemljišta, odnosno više od 80 procenata pokrajine. Odvodnjavanje tako velikih površina sprovodi se sa oko 22.000 kilometara kanala, (dužina polovine ekvatora), sa 155 crpnih stanica, 17 mobilnih  agregata, 319 ustava, 16.450 propusta i mnogo drugih objekata.

U sisteme za odvodnjavanje konstantno se mora ulagati, a održavanje tog kompleksnog sistema  godišnje zahteva oko 3,65 milijardi dinara. Naknade za odvodnjavanje, koje u proseku iznose oko 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou, pokrivaju samo 32% od potrebnih sredstava, navodi se u saopštenju. 

Bez kanalske mreže i rada hidrotehničkih objekata Vojvodina bi ponovo bila močvara.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00