utorak, 11. oktobar 2016.  14:27h
Pročitano 9139 puta

U Vojlovici je otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (FOTO)

Pre manje od mesec dana u Vojlovici je otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Mr Pavle Počuč, Milan Crnković i Saša Pavlov u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Pančevu Mr Pavle Počuč, Milan Crnković i Saša Pavlov u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

U njemu je trenutno zaposleno 6, a menadžment planira da u Centru uposli 60 invalidnih lica. Jedan od najvećih problema osoba sa invaliditetom je što teško dolaze do posla tako da je ovo preduzeće svakako primer dobre prakse. Zaposlenje osoba sa invaliditetom dovodi do njihove finansijske stabilnosti, povećava njihov optimizam, društvenost i osećaj korisnosti.

Mnoge osobe sa invaliditetom su zatvorene u kući, a svako bi mogao nešto da radi. U firmi je atmosfera sjajna, a podrška kolega je izuzetno primetna tako da mi je lako da funkcionišem i radim, kaže Nikola Dabović, jedan od zaposlenih.

Ivana Jovanović Gece poslednjih 12 godina boluje od multiple skleroze. Zbog bolesti do sada nije imala priliku da pronađe posao. Pre dva meseca zaposlila se u firmi “Iteccion” u administraciji.

Uslovi su pristupačni, jako dobri što se tiče nas, osoba sa invaliditetom. Jako puno nam znači, jer retko ko hoće da zaposli osobu sa invaliditetom, vrlo su skeptični. Mogu vam reći da osoba sa invaliditetom može da obavlja poslove isto kao i svaka druga potpuno zdrava osoba, kaže ona.

On dodaje da, pored teškoća pri zaposlenju, za osobe za invaliditetom veliki problem predstavlja nedovoljna podrška institucija i arhitektonske barijere u gradu, poput nedostatka stepenica sa rampama ili ozvučenih semafora.

Nenad Sekulić je zaposlen u IT sektoru, takođe od pre dva meseca.

Bavim se veb dizajnom u firmi. Apelujem na sve preduzetnike koji imaju više od 20 zaposlenih da pokušaju da zaposle bar jednu osobu sa invaliditetom, kaže Sekulić.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam mr Pavle Počuč posetili su danas i zajedno obišli preduzeće ITECCION New City Company, koje se nalazi u ulici Šandora Petefija 158, Vojlovica.

Milan Crnković, direktor Iteccion – Internacionalnog tehnološkog i edukacionog centra za kontinuirano unapređivanje, u čijem sastavu posluje i Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom kaže da je ovo trenutno jedino preduzeće ovakve vrste u Pančevu, koje je počelo da radi pre manje od mesec dana.

Cilj nam je zapošljavanje i obuka osoba sa invaliditetom ali i svih lica koja pripadaju socijalno ugroženim kategorijama. Do sada smo zaposlili 6 lica s invaliditetom koja rade administraciju. Konkretan posao koji će raditi će biti ono što je radilo ranije ovo preduzeće koje je investiralo u celu ovu priču, New City, pa će im praktično biti podizvođači. Bavimo se zapošljavanjem, imamo agenciju za zapošljavanje, imamo Agenciju za bezbednost i zdravlje na radu, pripremili smo konkretnu infrastrukturu za auto školu, gde će oni raditi neophodnu administraciju u Auto školi. Imamo i Edukativni centar za koji će raditi kompletnu administraciju, a kad je to moguće biće i predavači. Mi smo sada u procesu sertifikacije za JPOA – Javno priznati organizator aktivnosti obrazovanja odraslih. Čekamo da nam stigne sertifikat u Ministarstvu obrazovanja pa ćemo imati i obuke za razne struke. Planiramo da zaposlimo do 60 ljudi, objasnio je Crnković.

 

IMG 20161011 121024

 

Mr Pavle Počuč zahvalio se pokrajinskim poslanicima iz Pančeva na pozivu da poseti ovu Kompaniju koja osim finansijskog uspeha pokazuje i veoma veliku društveno odgovornu stranu kroz zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Moram da istaknem da je resorni Sekretarijat za privredu AP Vojvodine posebnu pažnju stavio upravo na programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom i osoba koje spadaju u ranjivu kategoriju, tako da je ovo u pravom smislu izvanredan primer kako se poslodavci, kako se privatni sektor društveno odgovorno ponaša i doprinosi i pomaže zajednici, kazao je Počuč.

Pokrajinski sekretarijat za privredu priprema programe za pomoć u zapošljavanju invalidnih lica i osoba koje spadaju u ranjivu kategoriju, a Počuč dodaje da je to zato jer žele da afirmišu i podignu na viši nivo održivost socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva.

Zbog toga mi smo već u završnoj fazi kreiranja posebne programske linije za finansiranje preduzeća i nevladinog sektora koji se bave socijalnom ekonomijom, zapošljavanjem osoba sa invaliditetom ali i onih koji planiraju da uđu u tu priču, da ih animiramo da počnu da se bave socijalnom ekonomijom. Po prvi put u 2017. godini pored linija za finansijsku podršku ostalih komercijalnih preduzeća, posebno ćemo imati liniju koja će biti strogo namenski opredeljena ovim preduzećima za nabavku mašina, opreme i repromaterijala tako da ćemo sa republičkim vlastima i lokalnim samoupravama pokušati da u skladu sa mogućnostima i sredstvima koja imamo da pomognemo preduzetnike, najavio je Pavle Počuč.

 

IMG 20161011 121135

 

Gradonačelnik Saša Pavlov je veoma zadovoljan izgledom Centra u Vojlovici, jer kaže da je lokalna samouprava od početka bila u kontaktu s vlasnicima, pre svega zbog izdavanja neophodnih dozvola za gradnju, a napomenuo je i da je prijatno iznenađen današnjom posetom Pavla Počuča, iz pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Pokrajina je konačno počela da prati dešavanja na celoj svojoj teritoriji, a posebno mi je drago što prate dešavanja na teritoriji Pančeva koje je do sada uvek bilo u zapećku i pokrajinske i republičke administracije. Meni je ovo dokaz da se praksa menja i da tako neće biti u narednom periodu. Verovatno je to i zasluga naših pokrajinskih poslanika koji su takođe danas bili sa nama u obilasku kompanije, kazao je Saša Pavlov.

 

9 obilazak iteccom

 

Pavlov je istakao da je ova poseta Iteccion-u važna jer je jedna od društveno najodgovornijih Kompanija na teritoriji grada Pančeva, jer se pre svega bave socijalnim preduzetništvom.

Bave se obukom i potencijalnim zapošljavanjem društveno osetljivih grupa naših sugrađana, kao što su osobe sa invaliditetom. Ovde postoji odlični kapaciteti za zapošljavanje, ali i za dodatnu obuku osoba iz ove društveno osetljive grupe koji bi se kasnije zaposlili u nekim drugim privrednim subjektima. Ovako društveno odgovorno ponašanje nalaže obavezu svih struktura vlasti da nađu način da pomognu jednom ovakvom privatnom preduzetniku. Grad Pančevo je to činio i do sada pre svega kroz brzo izdavanje neophodnih dozvola da se jedan ovakav objekat izgradi na teritoriji našeg grada. Ne bežimo ni od odgovornosti da to činimo i u narednom periodu tako što ćemo kroz određene programe, bilo da su iz socijale ili lokalnog akcionog plana zapošljavanja, da pomognemo i ovu kompaniju odnosno da podržimo zapošljavanje i radno aktiviranje osoba sa invaliditetom, kazao je gradonačelnik Pavlov.

Obilasku Kompanije Iteccion u Vojlovici prisustvovali su i pokrajinski poslanici iz Pančeva Nada Milanović, Jovan Lazarov i Saša Levnajić.

 

IMG 20161011 120613

 

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(23 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00